Управата на рудник „Ораново" саботира укрепване на свлачище

Управата на рудник „Ораново" саботира укрепване на свлачище | StandartNews.com

Благоевград. Ръководството на рудник „Ораново" настоява за спешно прекратяване на работата по проучване за укрепване на свлачището в едноименния квартал в Симитли.

С това реално се поставят в опасност домовете на десетки семейства в района, алармираха от общината. Шефовете на мината са изпратили ултимативни писма до премиера Пламен Орешарски и министрите на регионалното развитие и икономиката и енергетиката Десислава Терзиева и Драгомир Стойнев. Те са във връзка със стартиралата от страна на държавата процедура за проучване, необходимо за укрепване на свлачището.

Движение на земни маси в „Ораново" се наблюдава от 40 години. В последните няколко години свлачището придоби застрашителни размери, а при всеки проливен дъжд дворовете на десетки къщи в квартала се пълнят с кал. За укрепването на свлачището и обезопасяването на крайните къщи в квартала са необходими милиони левове. От няколко години кметът на общината Апостол Апостолов алармира всички отговорни институции.

По настояване на общината правителството предприе конкретни действия. Министерство на регионалното развитие стартира процедура по прединвестиционни проучвания за обект „Укрепване на свлачище в кв. „Ораново" в град Симитли".

„И когато държавата се ангажира с конституционното си задължение да осигурява живота и здравето на гражданите, концесионерът на въглищно находище „Ораново" реши, че животът, здравето и домовете на десетките семейства, застрашени от свлачището, са не толкова ценни, колкото концесионния договор за въгледобив. Управителят Валери Манов за пореден пък показва, че животът и здравето на хората не го интересуват", коментира градоначалникът на Симитли.

„Всеки е длъжен да спазва законите в държавата, това важи и за кмета Апостол Апостолов", бе лаконичният отговор на шефа на рудника В. Манов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай