Уникални плочи на 23 века красят Разлог

Уникални плочи на 23 века красят Разлог | StandartNews.com

Уникални плочи с релеф и орнаменти от 2 век пр. н.е., датирани от Националния исторически музей, стават туристическа атракция в Разлог. Общината възстанови каменните късове от древно тракийско светилище, намерени в местността Столоватец край града по проект, финансиран по Стратегията за местно развитие на МИГ – Разлог.

Целта на проекта е да се популяризират археологическите находки и образци на древната тракийска култура чрез създадените и ситуирани в градска среда копия на релефните плочи от древното светилище. То се намира на 5 км западно от града, открити са останки от тракийско светилище от края на бронзовата и началото на желязната епоха, руини от зидове, градени от ломени камъни. Намерени са големи мраморни плочи с релефна украса, свързани със светилище, посветено на слънцето. То се определя от учените като един от малкото запазени образци на най-древната тракийска култура под формата на монументален обект.

Ансамбълът от каменните късове е експониран като туристическа и културна атракция пред Културния дом в Разлог. Това дава възможност на местното население и туристите да се запознаят с уникалната за България и света археологическа находка.

С изработването на точни копия на уникалните разложки плочи се съхраняват и възобновяват местните културно-исторически и археологически образци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай