Унгария почете свой герой във Видин

Унгария почете свой герой във Видин | StandartNews.com

Видин. Посланикът на Унгария у нас н.пр. Андраш Клайн дойде във Видин, за да положи цветя пред паметната плоча на националния герой на страната си Лайош Кошут. Плочата се намира на къщата, в която преди 166 години е живял Лайош Кошут, намерил убежище в нея след потушаването на националната революция от 1848 – 1849 година. Кошут и голяма група революционери отсядат за 4 месеца във Видин, след което заминават за Шумен.

Дипломатът се срещна и със стопанката на къщата – 86-годишната Сашка Николова. Тя разказа на посланика, че прадядо и е посрещнал и приел в къщата си унгарския революционер, водач на бунта. Тя все още поддържа 250-годишния си дом със собствени средства и се грижи за паметната плоча с образа на големия революционер. Г-н Андраш Клейн се поинтересува как е покривът и дали сградата се нуждае от ремонт. На два пъти досега Унгария е предоставяла средства за поддръжката и, призна бабата.


Н. пр. Андраш Клайн се срещна и с кмета на Видин Герго Гергов. Той му съобщи, че над 90 унгарски фирми са проявили интерес към инвестиране в България. Те искат да вложат парите си в хранително-вкусовата промишленост, туризма и земеделието. Двамата изразиха желание сътрудничеството между двете страни да се развива и в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай