Укротиха река Пихла с над 900 000 лева

Укротиха река Пихла с над 900 000 лева | StandartNews.com

Разлог. Приключи изпълнението на проекта за укрепването на река Пихла в разложкото село Баня. Неговата стойност е 924 492,15 лева, от които 785 451,13 лева са финансирани от Европейския фонд за регионално развитие.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев подчерта, че този проект нямаше да стане реалност без финансовата подкрепа на ЕС. „Радвам се, че успяхме да обезопасим участъците от река Пихла, където тя излизаше от коритото си и наводняваше домовете на жители на село Баня. Това е сериозна инвестиция, която община Разлог със собствени средства не можеше да осъществи", каза градоначалникът.

Реши се един сериозен проблем на нашето село. Най-важното за нас е опазването на къщите ни и стопанските имоти, които бяха застрашени, а и помним как бяха наводнявани от високите води на реката", коментират. По проекта бяха изградени брегоукрепителни и дъноукрепителни защитни съоръжения на участък от река Пихла с обща дължина 829 метра. Беше почистено речното корито от наноси, храсти и дървета. Тези мерки ще регулират дъждовния отток и ще предпазят от наводнения улиците на селището и къщите на местното население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай