Укрепиха мост на Колю Фичето

Укрепиха мост на Колю Фичето  | StandartNews.com

Велико Търново. Мостът на Колю Фичето над река Негованка, който е на 160 години бе възстановен. Това стана, след като новата му част строена преди 27 г се свлече през март. Ремонтът се финансира с 255 560 лв. безвъзмездна помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Строителството на съоръжението започна на 4 септември от варненската фирма “Транс строй-Варна”. На мястото бяха излети са 340 куб.м бетон и 1000 т скална маса. Възстановена е падналата част – пристройка от монолитни устои и стоманобетонови греди към съществува щия сводов каменен мост, положена е обща пътна плоча.

Изградени са стоманобетонови стени, които подпират насипите на пътя и са положени 90 бр. габиони по бреговете на река Негованка. По време на ремонта са направени и нови парапети на моста. Направена е 120 м нова асфалтова настилка, поставени са 140 м предпазни мантинели, направени са отводнителни канавки и предпазни парапети. Съоражението бе открито от областния управител проф.д-р Пенчо Пенчев и кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов. Архимандрит Георгий освети моста и се помоли повече да не го отнасят порои и на него да не стават катастрофи.

Кметовете на селата Мусина и Русаля – Христо Минчев и Сашо Начев, които бяха отделени едно от друго от пропадналия мост сега си стиснаха ръцете над реката. Гаранционният срок за реконструирания мост е 6 години. Повече от век този мост е бил връзката между общините Павликени, В. Търново, Г. Оряховица, Севлиево и Дряново, разказаха местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай