Учител от Кърджали получи плакет на МОН

Вълчо Милчев получи високото отличие за цялостната му дейност в математическа школа

Учител от Кърджали получи плакет на МОН | StandartNews.com

Кърджали. Почетен плакет от Министерството на образованието и науката за цялостната му дейност като ръководител на Школата по математика при СОУ „П. Р. Славейков" получи Вълчо Милчев.

Високото отличие му бе връчено от Христо Монов, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, по време на представянето на книгата „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред" на кърджалийския учител.

Срещата премина при изключително голям интерес, присъстваха колеги, приятели и възпитаници на автора. След гостите бе председателят на парламентарната комисия по образование и проф. дфн Ваня Добрева.

„Никой не може да ми отнеме удоволствието да представя „откритието" си", пошегува се директорът на СОУ „П. Р. Славейков" Милко Багдасаров. Настоящият депутат разказа, че идеята за създаването на Школата по математика преди осем години му хрумва по време на един разговор с Вълчо Милчев, тогава журналист.

„Книгата „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред" на Вълчо Милчев е едва втората книга на учител по математика в България по олимпиадна проблематика до ниво международни олимпиади. Първата подобна олимпиадна книга е издадена в далечната 1983 година. Математическото помагало на Милчев вече се използва за подготовката на националния отбор по математика", обясни редакторът на книгата проф. дмн Петър Бойваленков и ръководител на националния отбор по математика.

Вълчо Милчев е първият учител от Кърджали, обявен за учител на годината на България.
„Вълчо Милчев и работа в школата промениха живота ми, начина на възприятие и мислене", сподели Джансуа Али, една от най-успешните математички в школата. Бе прочетена и поздравителната картичка, изпратена от един от първите ученици в Школата по математика Живко Георгиев, който в момента е студент в Ковънтри, Англия.

Вълчо Милчев има над 20 публикувани статии и авторски задачи в списанията „Математика и физика", „Обучението по математика", „Математика", „Математика и информатика", „Математика плюс", Mathematical Reflections /САЩ/. Преди да започне работа в СОУ „П.Р. Славейков" е почти 20 години журналист в Кърджали. Дълги години е и кореспондент на в. „Стандарт" от Кърджали.
За осем години под негово ръководство са разработени 31 проекта за участие в национални и международни конференции и конкурси. Статистиката е убедителна – 13 лауреатски постижения в 8 конкурса.

Респектиращо е постижението на Мария Петкова, която пет поредни години печели първи награди. И всичко това в силната конкуренция на математическите гимназии в България. Няколко са големите успехи на международно ниво. Отличиха се Иван Герганов – златен медал от EXPO-SCIENCES EUROPE 2012 в Русия, бронзов медал от International EXPO Science 2012, Хонг Конг. През 2012 г. на международния конкурс „Математика и проектиране" в Москва момчето печели второ място, а неговата съученичка Джансуа Али - първо място в Москва през 2013 г. През този период учениците от Школата имат 12 публикации в математически списания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай