Училище за бъдещи майки отвори врати в Кърджали

Училище за бъдещи майки отвори врати в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Училище за бъдещи майки „ДАР" отвори врати в МБАЛ „д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Инициативата е на заместник-председателя в Съвета на директорите на болничното заведение Теодора Каракостова, която дарява възнаграждението си за финансиране на центъра.

„В училището бъдещите майки ще получават специализирана здравна информация и практични съвети за своята бременност, раждане, кърмене и отглеждане на своето дете. Сега повечето се информират от Интернет, но е много по-добре те да получават знанията от акушер-гинеколози и неонатолози", обясни Теодора Каракостова. Училище „ДАР" се създава със съдействието на завеждащите на АГО и отделението по неонатология към болницата. За лектори ще се привличат също специалисти педиатри, а в перспектива и лектори от други здравни институции. На церемонията присъстваха народният представител Милко Багдасаров и изпълнителният директор на здравното заведение д-р Тодор Черкезов, които пожелаха успех на начинанието. Училището за бъдещи майки ще провежда и конкурси като „Мис и мистър бебе", „Най-грижовен татко", „Най-чаровно бебе".

„Училището за бъдещи майки ще бъде от голяма полза за нашата работа, затова подкрепихме неговото създаване. В него бременните жени ще получават практически и конкретни съвети, особено полезни за тези, на които предстои първо раждане", заяви шефът на АГО д-р Георги Дзивков. Той коментира, че тази година очакват лек ръст на новородените. До момента в АГО в кърджалийската болница на бял свят са се появи 623 деца, а през цялата 2012 – 830 бебета.

„За радост нямаме родени деца на термин с аномалии. Благодарение на четириизмерния ехограф, с който разполагаме, аномалиите се хващат рано и се предприемат нужните действия", обясни д-р Дзивков. По думите му за последното тримесечие в родилното са имали 3-4 случая на непълнолетни родилки на възраст от 15-17 години, за което са сигнализирали в отдел за закрила на детето.

МБАЛ"Д-р Атанас Дафовски" е една от болниците в страната, която подкрепя и участва активно в националната кампанията за кърменето на новородените. Базата на АГО бе основно ремонтирана и разполага с модерно медицинско оборудване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай