Ученици се надпяват за "Върви, народе възродени"

Ученици се надпяват за "Върви, народе възродени" | StandartNews.com

Близо 200 ученици от община Кърджали участваха в първия в страната конкурс за изпълнение на химна "Върви, народе възродени". В програмата участваха хорове, вокални групи и индивидуални изпълнители от 10 учебни заведения. В надпреварата се включи и единственият фанфарен оркестър в Кърджали. Всеки участник имаше право да избере съпровода на изпълнението - инструментал, изпълнен на живо, синбек и акапела. На първо място бе класирана вокалната група при Езикова гимназия „Христо Ботев" в съпровод на момичешкия фанфарен оркестър при учебното заведение.

Участниците във всички категории и групи бяха оценявани за вокална техника, за сценично поведение и артистичност от професионално жури с председател Димитър Ганев, музикант и композитор. В края на конкурса той изрази надежда, че тази хубава патриотична инициатива в навечерието на 24 май, може да се превърне в традиция. Ганев посъветва музикалните педагози и учителите да запознаят учениците с всеучилищната песен за славянските първоучители Кирил и Методий още началните класове, да обърнат особено внимание на текста, за да се достигне до тази тържественост, характерна за един химн.
В залата на Дома на културата, където се проведе конкурса, бяха дошли много ученици, учители, представители на хорове, клубове, школи, както и граждани.

Надяваме се навръх празника всички кърджалийци да запеят родената преди 115 г всеучилищна песен "Върви, народе възродени" и защо не да поставим своеобразен рекорд за най-масово изпълнение на химна на светите братя Кирил и Методий", коментираха организаторите от община Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай