Ученици с бинокли гледаха птици край река Струма

Ученици с бинокли гледаха птици край река Струма | StandartNews.com

Десетки ученици отбелязаха Международния ден на птиците на 1 април. Регионален исторически музей - Благоевград организира за децата теренни наблюдения по поречието на река Струма. В инициативата се включиха ученици от 3 и 4 клас от VI СОУ „Иван Вазов". На децата бяха раздадени бинокли и орнитологичен дневник, в който да отбелязват видените от тях птици и атмосферните условия.

Заниманието на открито даде възможност на учениците да се докоснат до света на птиците, като ги видят в естествената им среда. Те успяха да видят черен щъркел, който е изключителна рядкост да се срещне в населени места, защото обитава гористи и скални местности. Сред редките видове редки птици, които децата наблюдаваха, бяха бялата чапла и малък корморан, който е застрашен вид и е вписан в Червената книга на България. Малките природолюбители видяха още бял щъркел, блатар, рибарки, лястовици, бързолет и други пернати. Уредниците от музея Тоня Тодорова и Райка Иванова и Владимир Милушев от Фондация „Биоразнообразие" запознаха малчуганите с интересни факти и особености на различните видове птици и обясниха значението им за екологичното равновесие.

„България е една от най-богатите страните с най-богато биологично разнообразие в Европа. По поречието на река Струма минава вторият най-голям миграционен път в България – „Виа Аристотелис", който свързва река Дунав с Бяло море, той е главен маршрут на миграцията на птиците от Европа към Африка, по него минават около 50 вида птици", разказаха еколозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай