Учебно радио „Камчия” стартира за Деня на учителя

Учебно радио „Камчия” стартира за Деня на учителя | StandartNews.com

Учебно радио "Камчия" е новият творчески проект, който стартира в Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин" в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия", съобщиха от пресцентъра. Първото радиопредаване е посветено на Международния ден на учителя.

Водещи на 10-минутната програма станаха учениците от V "а" клас. Децата поздравиха учителите си и направиха интервю с тях, посветиха им вокални изпълнения и мини рецитал със стихове на руски, английски и български език. Младите репортери истински разчувстваха своите възпитатели с есето "Аз съм учител" на Джон У. Шлатър и стихотворението „Любимият учител" на Наташа Басарова.

Друга любопитна рубрика в предаването беше посветена на интересни факти за образованието по света: малките радиоводещи дадоха пример със системите за оценяване в различни страни – например в Русия най-високата оценка е 5, в Чехия пък е 1, в САЩ има буквената система, в Украйна – 12-бална система, а във Франция – 20-бална. Най-голямото училище се намира в Индия и в него едновременно учат 28 000 деца. Възпитаниците на „Камчия" бяха впечатлени, че в английските училища се използва само литературен английски и дори приятелските „здрасти" и „чао" са заменени от „добър ден" и „довиждане". Във виетнамските училища занятията започват с час по йога, а в Япония на родителите е разрешено да говорят с учителите само 15 минути на... година. В Бразилия най-строгото наказание за лоша дисциплина е забраната да се играе футбол.

В проекта „Учебно радио" ще участват всички класове на ЧСОУ „Юрий Гагарин". До края на учебната година се предвидени 15 излъчвания, които ще бъдат включени в сборен диск Учебно радио "Камчия". Най-добрите предавания ще получат награда „Златен", „Сребърен" и „Бронзов" микрофон.

ЧСОУ „Юрий Гагарин" в СОК „Камчия" е лицензирано по българската образователна система и е с усилено изучаване на руски и английски език за ученици от 1 до 12 клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай