Тютюнджии с бунтове за ЧНГ

Тютюнджии с бунтове за ЧНГ | StandartNews.com

Благоевград. Тютюнджии в Неврокопския край се стягат за бунтове и блокиране на международния път за Гърция заради забавената изкупна кампания. В много селища се прави организация за обявяване на гражданско неподчинение още в първите дни на новата година.

В момента само 1 фирма изкупува продукцията в няколко села, в началото цената е била над 6 лева, сега и под 5 лева, жалват се тютюнопроизводители. Те се заканват, че до 5-6 януари не тръгне ли изкупната кампания и не се ли вдигнат цените, ще започнат протестни действия.

"Ще блокираме и ГКПП – Илинден – Ексохи на границата с Гърция", категорични са земеделци от хаджидимовското село Абланица. С течение на времето качеството на тютюна пада. Миналата година по това време повечето количества са били изкупени, а сега мухлясват по тавани и мазета.

Производителите очакваха фирмите да плащат средна цена от над 7 лева за килограм, тъй като миналата година са получили средно по 6,00-6,50 лева за килограм продукция, но тя е била с по-лошо качество. Накрая ще ни дадат по 5,00-5,50 лева за килограм, няма да можем да покрием разходите си, твърдят те.

От браншовите организации вече предложиха промени в Закона за тютюна, с които да се гарантират правата и на тютюнопроизводителите. Целта им е и да се регламентира намеса на държавата в този процес – да има срокове на изкупната кампания и минимални цени на продукцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай