Турция готова за съвместна работа с граничните ни служби

Турция готова за съвместна работа с граничните ни служби | StandartNews.com

Кърджали. "Турската страна е готова за създаване на център за координация по границата с България и Гърция". Това заяви в Кърджали Н. Пр. турският посланик у нас Исмаил Арамаз. Той припомни, че въпросът е бил обсъден вече на високо ниво. В рамките на месец и половина, при визитите си в Турция и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, и външният министър Кристиян Вигенин са разговаряли с техните турски колеги за необходимостта от партньорство по границата.

„Въпросите, които повдига вашата страна за създаване на 30 км стена на българо-турската граница в района на Елхово са изцяло свързани със суверенитета на България. Българската страна ще реши дали тази стена ще реши проблема с трафика на хора и дали ще доведе до очакваните намерения за ограничаване на бежанската вълна", коментира Арамаз.

Според него минаването на бежанци по границата е много сериозна тема, но най –важното е случващото се в Сирия. „Вече стотици хиляди хора загинаха, в 21 век там умират жени и деца. Турция не може де бъде зрител на тази трагедия на човечеството, затова ние не можем да затворим границата със Сирия", каза още турският дипломат.

Той подчерта, че от България си тръгва с много позитивни мисли. „Смятам, че турско -българските отношения са отношения между добри приятели и съседи. Докато бях тук държах на суверенното равенство и на принципа на взаимния интерес. Това, което считам като успех тръгвайки си от България е, че контактите между двете страни се основават на реалното партньорство", заяви Арамаз.

В Кърджали Н. Пр. посланикът на Турция Исмаил Арамаз, придружаван от турския консул в Пловдив Шенер Джебеджи и кмета Хасан Азис, посети ОДГ „Дъга" и разгледа обновената база на детското заведение, в което се обучават 160 деца. Със съдействието на посолството и със средства от организация „Тика" през последните месеци е ремонтиран изцяло втория етаж, за което са вложени 32 хил. евро.

По време на визитата си в Кърджали Исмаил Арамаз посети централната градска джамия и църквата „Св.Георги" и се срещна с районния мюфтия и отец Петър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай