Туристи от Австралия, САЩ и Канада посещават Баба Вида

Туристи от Австралия, САЩ и Канада посещават Баба Вида | StandartNews.com

Туристи от Австралия, Канада, САЩ и скандинавските страни са новите попълнения сред посетителите на средновековния замък Баба Вида през 2015 година, съобщи Цецка Цокова, старши експерт по туризма в общината във Видин. Сред чужденците най-много са германците, италианците и австрийците. През последните години като индивидуални туристи крепостта разглеждат много румънци, сърби и македонци. Те пристигат със семействата си през уикендите.

Чуждите туристи стигат до Видин с круизни кораби и спират за 2 часа, за да разгледат крепостта. През 2015 година на видинския порт са хвърлили котва 171 кораба. Част от пасажерите им разглеждат Баба Вида, а друга се отправя към Белоградчик или пещерата „Магура" при село Рабиша.

През 2016 година във Видин очакват повече български туристи да дойдат и да разгледат крепостта Баба Вида. За това се разчита на обявяването и за една от забележителните туристически атракции у нас в кампанията на вестник „Стандарт „ Чудесата на България", заедно с остров „Анастасия" и вила „Армира".

Неотдавна кметът на Видин Огнян Ценков показа пред зрителите на БНТ една от уникалните находки, открити при разкопки от видински археолози. Това бе златната огърлица, намерена във вътрешните помещения на крепостта преди 25 години. Историците още гадаят кой я е носил, но в тези помещения са живели жените на Шишмановци и на последния български цар Иван Срацимир царица Ана. Огърлицата още не е показвана на туристи, но това може да стане през 2016. Освен нея непоказвани са и уникални керамични съдове, открити при същите разкопки, както и фототипно издание на Бдинския сборник, написан по поръчка на царица Ана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай