Туристи обикалят "Чудесата на България" в Търново с влакче

Туристи обикалят "Чудесата на България" в Търново с влакче | StandartNews.com

Велико Търново. Туристическо атракционно влакче ще вози туристи около Царевец и по стъпките на българските владетели от средновековието. Локомотивът и вагоните от няколко дни правят пробни обиколки за да се тества спирачната система на машината, каза Цветомир Бояджиев, управител на общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".

Ако всички тестове са успешни атракцията ще бъде пусната за ползване следващата седмица. То направи първата си пробна обиколка във Велико Търново преди седмица и предизвика интереса на ранобудните търновци.

Италианската машина се справя добре с изкачванията и острите завой, но няма да влиза в крепостта Царевец поне през този туристически сезон сезон, казаха от общината. Влакчето ще тръгва от паметника на Велчова завера - пред "Грандхотел Янтра", ще прави обиколка в старата част на града, ще минава покрай църквата "Св. апостоли Петър и Павел" в Асенова махала, покрай крепостта "Царевец" и новия музей на скулптурните фигури, а последната спирка ще е на паркинга на улица "Крайбрежна".

Билетът за една обиколка ще струва два лева. За следващия сезон е предвидено разходките да бъдат съчетани с екскурзоводски беседи. Влакчето беше закупено по проекта за подобряване на туристическите атракции и инфраструктура на общината. В обновяването на шест туристически обекта около крепостта "Царевец" бяха вложени над 6,2 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

363 950 лв. е цената на влакчето, което е с два вагона и 24 седящи места. То е доставено от Италия по поръчка на Общината и е оборудвано със специална рампа за качване на инвалиди.Вече има и множество заявки за пътувания предимно от детски градини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай