Туристи атакуваха Банско заради филми

Туристи атакуваха Банско заради филми | StandartNews.com

Банско. Доста туристи избраха курорта Банско през уикенда, за да могат да видят някои от най-добрите планинарски филми. В града от сряда до неделя се провежда Тринадесетото издание на международния фестивал „Банско филм фест". В съботния ден се завъртяха десетки филмови ленти, които напълниха със зрители залата на читалището.

Маратонът стартира с швейцарския филм "Живот с вулкани". Прекосяването на планините в Иран от запад на изток в рамките на ски-експедиция създава възможност за откриване на уникални пейзажи и необикновени хора в една само на пръв поглед позната страна. Лентата получи няколко награди - "Най-добър филм за планини и приключения" от Фестивала на планинарския филм в Домжалье, Словения, "Premio Outdoor Spirit" от 60-ия Международен фестивал на планинарския филм в Тренто, Специалната награда на журито и Наградата на публиката от XVIII филмов фестивал в Лесиния – Верона, Наградата "Необятната планина" от ХХХ фестивал на планинарския филм в Торело, Испания.

Много аплодисменти събра и лентата "Пау Ескале. Към ледения рай" от Испания. "На тази планета нищо не съществува без лед. Работата на скалата е да крепи леда, водата служи, за да се образува лед, а въздухът – за да дишаме и да можем да се катерим по леда." Така Пау Ескале определя страстта си към леденото катерене, което бе станало смисъл на живота му.

За 5 дни по време на фестивала ще се прожектират 130 филма от 25 държави и 5 континента. маратоните продължават чак до полунощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай