Туристи спят като Фред Флинстоун

Неолитното селище е хитът на село Чавдар

Туристи спят като Фред Флинстоун | StandartNews.com
  • Фолклорният площад показва на децата традиции и занаяти
  • Неолитното селище е хитът на село Чавдар

 

Понякога тривиалните идеи за почивка на море или планина са ви дотегнали и искате просто да запалите колата и да тръгнете нанякъде. Именно Средногорието е мястото, където въображението на пътешественика ще ви отведе.

Ако поемете на изток по подбалканския път ще преминете през поредица от села, за които най-вероятно не сте й чували или знаете малко. Ако отделите и най-кратко време за престой във всяко едно от тях, то със сигурност ще успеете съберете достатъчно впечатления, които ще оставят у вас незабравим спомен от едно вълнуващо пътешествие.

Малкото чудо

Едно от тези места е Община Чавдар. Това е една от най-малките общини в България. Тя се състои от само едно населено място - с. Чавдар. То се намира на 70 км източно от София, разположено в Златишко-Пирдопската котловина.

До 1899г. селото носи името Коланларе, след което е преименувано на Радославово. От 5 януари 1946 г. селото се казва Чавдар.

Мястото е било населено от хора още в праисторията, като за това свидетелстват археологическите разкопки на селищната могила край р. Тополница. Те разполагали къщите си в близост до р. Тополница, за да могат да черпят необходимата им за битови нужди вода. 

Започнатото през май 1968г. проучване на неолитната култура под ръководството на праисториците от Археологическия институт проф. Георги Георгиев и ст. н. с. Кънчо Кънчев открива ценна рисувана керамика, която по-късно е предоставена на специалисти за проучване. Към работата върху селищната могила се присъединяват и археолози от Великобритания. С тяхното участие е извършено стратиграфско сондиране на терена, чрез което се доказва съществуването на седем културни пласта.

Голямата изненада в Чавдар

В началото на XXI в. започва възстановяването на общината, чрез изграждане на нови и модернизирането на обществените сгради. Читалището е напълно обновено и оборудвано с нови помагала и зали.

Селото е изключително привлекателно за окото на туриста. Още с влизането в него гостите ще преминат по хубаво асфалтово шосе, опасано от изцяло подновени тротоари.

Сред интересните забележителности на селото е църквата свети Архангел Михаил. Тя е една от най-старите сгради и е построена с дарения. Ако поемете на 2 км. Южно от селото по асфалтов път ще стигнете до Археологически парк "Тополница".

Той се състои от 5 неолитни къщички, които пресъздават в голяма автентичност живота на неолитните хора.

Параклисът Света Петка

Други безспорно интересни забележителности са параклисът света Петка и водопадът Казаните.

За запалените планинари в близост до селото има разположени три хижи. Хижа Братия се намира в Средна Гора. До нея се стига през с. Чавдар или през Панагюрски колони.

Хижа Сакарджа също се намира в Средна гора. Хижата е ремонтирана и разширена през 2006г.

Хижа Чавдар е разположена в Стара Планина, местността Върхушки поляни. До нея може да се стигне с пътнически влак от София по жп линията София-Карлово-Бургас

В селото се провеждат ежегодни събития, като събора на връх Света Петка и честването на Гергьовден на 6-май на мястото, където е разположен манастирът "Св. Георги".

Водопадът Казаните е природен феномен

Водопадът Казаните е истински природен феномен който е съставен от 5 водопада на река Беререй, които се спускат от височина 15 метра. Те са разположени между три огромни скали, като образуват вирове, приличащи на казани. От там идва и името им. Високите скали и пресеченият терен дават възможност каскадата да се наблюдава частично от няколко различни точки. Над каскадата има изграден мост, за да могат да бъдат наблюдавани водопадите. Казаните са обявени за природна забележителност през 1970г.

Мнозина искат да се докоснат до красотата на Казаните. До него има черен коларски път, по който множество табели дават указание за посоката и разстоянието до водопада. Пътят до водопада започва след моста на река Тополница. До водопада се стига за приблизително един час и следвайки указателните табели няма начин да се объркате.

До моста на р. Тополница се стига, като се тръгне в посока неолитното селище. По пътя към водопадите ще имате възможността да се любувате на изключително красиви гледки.

В село Чавдар се провеждат ежегодни събития, като съборът на връх Света Петка. Местността носи името на покровителката на селото. Преди 120 години на това място е поставен камъкът, с който е почитана Света Петка. През 2008 г. е построен параклис там.

Когато не се краде, а се работи за хората

Селото придобива съвременния си европейски облик, благодарение на местната власт, която се е посветила на благородното дело да превърне това китно кътче, скрито между Стара Планина и Средна Гора, в образец за подражание, чрез безкористно усвояване на евросредства и мотивиране на хора да работят за себе си и за обществото.

Центърът на селото е без подобен аналог в България. Подбалканският път минава точно през централната част, така че няма как да подминете алпинеума, дървените мостчета, фонтаните и беседките. Европейският опит в развиване на съвременен туризъм вдъхновява общината и тя бързо се ориентира в това как се създават привлекателни атракции.

Една от тях е фолклорният център. Той е интерактивен и интересен и в него децата могат да се запознаят с обичаи и традиции на селото. В него са изложени плетени дантели, бронирани шевици, декорации които възраждат и съхраняват традициите.

Парк Тополница е хит сред туристите

През последните години истински хит сред туристите е археологическият парк Тополница. Възстановеното неолитно селище се намира в красивата местност "Света Петка". Пресъздадени са 5 къщички, работилници за каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожи. Към парка е включен и малък музей, който представя ценните находки в района.

Паркът носи името "Тополница" заради откритите на брега на река Тополница следи от неолитно селище отпреди 7 хиляди години. Къщите са направени по облика им от преди 6-7 хил. пр. Хр. Три от тях се отдават под наем за нощувка. Те предлагат вълнуващото преживяване на една истинска неолитна нощ, в която ще можете да си направите огън и да се запознаете с бита на далечните предци.

Близо до неолитното селище има и голям атракционен парк, където ви очакват повдигащи адреналина въжени препятствия, стени за катерене и други развлечения за малки и големи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай