Цяла седмица джаз в Банско

Цяла седмица джаз в Банско | StandartNews.com

Йълдъз Ибрахимова, "Инкогнито" и още 20 световни банди забиват под Пирин от 7 до 13 август

"Мънго Джери" идват в оригиналния си състав, фестът почита вековен юбилей на Франк Синатра и Били Холидей

Осемнадесетото издание на Международния джаз фестивал в Банско този път ще е с ден повече. От 7 до 13 август площадът на града под Пирин ще кънти от 27 класни изпълнители в жанра от 18 страни по света.

Сред звездните гости, които ще стъпят на сцената, има и един, номиниран за латино "Грами" - Хуан Гарсия-Ерерос. Той е първият бас китарист в историята на най-престижната музикална награда удостоен с това признание. Заслужи го с албума си "Нормас", който колумбиецът ще представи на българските си фенове заедно с най-новите си композиции в последния ден на феста, 13 август. "Снежната сова", както наричат Ерерос, е привлякъл в проекта си и родни таланти - тромпетиста Михаил Йосифов и Стунджи на барабаните. В неговия разнороден интернационален отбор са още Роберто Кинтеро - перкусии, Марсио Тубино - саксофон и флейта, Алехандра Мариа - цигулка, Марко Крънчеч - пиано, Херберт Майер - хармоника.

Началото на купона слага концертът под наслов "Сто години Франк Синатра" на сцената в гранд хотел "Банско от 20.30 часа. Акцентът на музикалното събитие естествено ще е Васил Петров с "Биг бенд Благоевград" с диригент Борис Янев. На следващия ден Васко отново ще пее с бенда, но този път на площад "оН. Вапцаров". Същата вечер джемсешънът ще завърши с "Мънго Джери блус бенд". Англичаните идват за първи път от години в оригиналния си състав с вокалиста и китарист Рей Дорсет, Джон Плейл на баса, Тоби Хюншам на клавишните и Боб Уайт на барабаните. На 10 август е специалната италианска изненада - певецът Рон (Росалино Селамаре), носител на наградата "Сан Ремо" от 1996-та. "Дърти пърчес" с Христослав Галилеев-Гальо, Иван Лечев, Мишо Йосифов и вокалиста Емил Минчев, редовни участници във феста, ще сложат точката на забавлението някъде след полунощ в този ден.

Йълдъз Ибрахимова и българо-турският биг бенд "Орлите на джаза" събират фенове на 11 август с музика от най-висока класа. Следващата вечер площадът ще се разтресе от буги-бугито и суинга на холандците от "Джаз кънекшън". Както обикновено финалът на купона е най-силен и запомнящ се. Мирослава Кацарова ще представи своето музикално

пътешествие, посветено на 100-я юбилей на неповторимата Били Холидей - проекта "Blue Moon-Songs Оf Billie Holiday". Звездната е и бандата, с която ще го направи. Христо Йоцов е на ударните, Веселин Веселинов Еко ще дръпне жиците на баса, Мирослав Турийски е на пианото. Гости са саксофонистът Денис Попстоев и тромбонистът Божидар Василев със специалното участие на китариста Николай Карагеоргиев. Великолепните джазфънкари от "Инкогнито", идвали не веднъж у нас, ще се вихрят за финал на форума за най-свободната музика

Предфестивалната програма и тази година включва традиционния клавирен концерт на големия наш пианист проф. Йовчо Крушев. Той ще излезе пред публиката в Банско на сцената на читалище "Н. Й. Вапцаров" на 6-ти август от 20 часа. По думите на кмета на Банско Георги Икономов, и тази година "програмата ще взривява сетивата, ще изтръгва възторг и аплодисменти".

Освен сценичните изяви, в програмата има и съпътстващи прояви. След края на концертите музиката продължава с джем сешъни в много от хотелите на курортния град. Тома Спространов ще изнася видеолекции в хотел "Лъки". А Стефан Марков от "Булфото", който от години снима събитието, ще подреди във фоайето на читалището изложбата си "Jazz в Банско". В около 40 фотоса той ще представи някои от най-ярките моменти от историята на джаз феста и неговите изпълнители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай