Цар Калоян пак заплашен от наводнение

Цар Калоян пак заплашен от наводнение | StandartNews.com

Разград. Река Хлебаровска, която през 2007 година преля и удави Цар Калоян, отново е заплаха за лудогорското градче. Коритото, проектирано с дълбочина три метра, в момента е препълнено с тиня и наноси и водният стълб в него вече е на сантиметри от моста в центъра на селището. Това обяви областният управител на Разград Стоян Ненчев, след като лично е инспектирал криещите риск от преливане водоеми в региона.

Губернаторът съобщи, че вече е поискал от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване да отпусне спешно 10 хиляди лева за почистване на реката. За ужас на местните хора, по време на проливните дъждове през май тази година, затлачената река за малко не е излязла от коритото си, разказа Ненчев, след среща с жителите на Цар Калоян.

Според признание на местната управа, коритото на река Хлебаровска не е почиствано от 2007 година, когато заради спукана язовирна стена тя преля и удави градчето. Местните хора обаче твърдят, че дори след опустошителното наводнение преди седем години, което отне живота на 8 души и разруши повече от 300 къщи, дерето не е било изгребано до дъно.

Съдебното разследване за трагедията от лятото на 2007 година не намери виновни за случилото се. Потопът бе обяснен с огромното количество дъжд изсипал се над града, за който метеоролозите твърдят, че бил изключение с вероятност едно на десет хиляди години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай