Трудови инспектори дебнат фирма за неизплатени заплати

Трудови инспектори дебнат фирма за неизплатени заплати | StandartNews.com

Банско. На специален мониторинг е поставена фирма в Банско от Областната инспекция по труда. Преди дни е получен сигнал в дирекцията, че в мебелното предприятие „Пиринска мура" в курортния град не са давани заплати от половин година.

 

На 7 февруари наши служители извършиха проверка, констатирани са нарушения, издадени са предписания за тяхното отстраняване. Днес ще направим нова проверка, за да проверим има ли плащане към работниците, каза Юлия Янчева, директор на ОИТ – Благоевград.

 

Собственикът е уверил, че ще започне да се издължава на работниците си. Инспекторите установили, че работниците не са получавали заплати в за три месеца и половина. Няма масови съкращения във фирмата, през декември 2013 г. и януари тази година са напуснали само 8 работници по взаимно съгласие, а предприятието е с 275 служители, уточни Янчева. Фирмата е включено в списъка на рисковите предприятия и ще бъде следена постоянно, докато не се издължи на работниците.

 

Над 250 работници на „Пиринска мура" АД блокираха в сряда в 11,30 часа пътя на изхода на Банско в посока Благоевград. В продължение на 1 час те не пропускаха автомобили. Работещите в предприятието са без заплати от три месеца и половина. За последно са получили през септември 2013 г. частично авансово плащане. От 4 февруари, в знак на протест, работниците и служителите обявиха гражданско неподчинение. Те ще продължат своите протестни действия до изплащане на дължимите работни заплати.

 

На входа на предприятието има залепена заповед с дата 07 февруари. С нея работодателят обявява едномесечен престой до 7 март по негова вина, като дължи възнаграждения на работниците си и за този период. „За съжаление представител на фирмата не дойде на срещата. Видяхме се с кмета на община Банско Георги Икономов, който ще се опита да съдейства на работниците да си получат заплатите. Те са наши членове. Сезирал съм за проблема и областния управител Муса Палев", заяви лидерът на КНСБ в Пиринския край Емануил Манолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай