"Травиата" и "Тоска" под липите

"Травиата" и "Тоска" под липите | StandartNews.com

Стара Загора. Традиционният фестивал на оперното и балетното изкуство, който има вече с 44-годишна история, се открива тази вечер в залата на Старозагорската опера. „Утвърденият през годините културен форум е сроден емблематично с български оперни легенди и с дарени незабравими мигове от личности, прославили България и българското изкуство далеч извън нейните предели”, посочва в поздравлението си до организаторите, участниците и гостите на феста министърът на културата Вежди Рашидов.

Форумът в града на липите ще стартира с очаквано музикално събитие - концертът на оперната звезда Веселина Кацарова и симфоничния оркестър на Българското национално радио, под диригентството на маестро Емил Табаков. Оперната прима, която е желан гост на всички световни сцени, ще пее в родния си град за първи път след 22 години. Рециталът и включва музикални откъси от Росини, Верди, Сен-Санс и Чилеа. Преди концерта ще бъде представено и българското издание на автобиографичната книга на Веселина Кацарова, „Пея с тяло и душа”, инициирана и финансирана от Старозагорската община. Книгата  е написана от известната оперна критичка Мариане Целгер – Фогт, която познава бляскавата кариера на Кацарова от първите и крачки. В нея певицата разказва за своето ежедневие, общуването с диригенти, режисьори, колеги, медии и публика, за изпитанията и разочарованията по пътя към върха.

Афишът на фестивала включва три опери –„Травиата“ на домакините, „Тоска“ - на Русенската  опера и „Граф Ори“  - на Варненската опера. Оперетният жанр ще бъде представен от спектаклите „Царицата на чардаша“ на  Старозагорската опера и „Веселата вдовица“ на Бургаската опера. Програмата включва и три балетни постановки - „Дневникът на дракула“ на „Арабеск“ , и „Степинг стоунс“ и „Кармен“ на Софийската опера.

Празникът на оперното и балетно изкуство завършва на 4 декември със заключителен концерт на гост-солистите, хора и оркестъра на Старозагорската опера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай