Трън с 500 бона печалба в кризата

Ждрелото на Ерма е златна мина, но пътищата са като за офроуд, признава кметът

Трън с 500 бона печалба в кризата      | StandartNews.com

Коледа дойде още на Петковден в Трън. Стотината общинари в иначе бедния пограничен район със Сърбия бяха сюрпризирани с 13-а заплата малко след празника на града, който се чества в деня на св. Петка. Кметът Станислав Николов поглези подчинените си с премии от 300 до 1000 лв. два месеца преди края на годината. Парите са от икономии и рекордните постъпления в общината. Дори с нищожните 3 млн. лв. бюджет местната администрация успя да направи подвиг и да натрупа близо половин милион печалба. Трънчани скриха шапката на големите и богати бг региони с 18 готови проекта по европрограми.

"На всеки според свършената работа - така плащам аз, за да имат стимул служителите", обяснява изненадата кметът Станислав Николов. И бърза да похвали екипа си с отличните резултати. Приходите удрят рекорд с постъпленията от европрограми. 250 000 лева от тях вече са заделени в банкова сметка за съфинансиране по проектите, за които все още се чака одобрение. Други 200 бона остават свободни. Отделно още 250 000 са спечелени от продажби на земи и сгради, които ще бъдат харчени за капитални разходи и строителство догодина.

"Не очаквахме премии. Дори бяхме леко стъписани, след като ни ги раздадоха малко след деня на града", признава Екатерина Цветанова. Катя е едва на 23 и е най-младият служител в общинската администрация, но вече е главен специалист по европейските програми. Момичето още учи в Библиотекарския университет в София. Студентка е в специалността "Културно историческо наследство". Винаги е искала да остане в Трън, а не да бяга в столицата или в Перник, за да търси работа. Първо започнала като уредник в трънския музей. После обаче поискала да помага в общината и получила шанс преди 4 г. Смята, че това е като сбъдната мечта. "Няма такъв екип никъде. Помагаме си, работим до късно вечер, докато все още има несвършени за деня задачи", разказва Катя. Натоварването е огромно, защото се гонят срокове и се касае за спечелване на много пари от еврофондовете. Сега студентката прави планове за неочакваната си премия. Смята все пак да я вложи в помощ на работата си. Намислила е

 

да си купи твърд диск за лаптопа

 

защото паметта му вече е пълна, а трябва да вкара още много данни в него. Иначе признава, че в Трън не са като останалите чиновници - със стари монитори и компютри. Наскоро дори си купили нов ксерокс. Той стои в отделна стая и се ползва само за проектите. "Абсолютни отличници сме в целия Западен район", хвали се бъдещата историчка. И бърза да разказва за постиженията на общината. През май 2012 г. са приключени 3 европроекта, по които е работено по 14 месеца. През септември - още един. Седем са проектите, които са в ход на изпълнение, а още толкова чакат одобрение. Вече е започнала работа и по нови 4. Администрацията дори търси външни експерти да помагат, че смогване няма.

"Залагаме на туризма, защото е най-печеливш", обяснява стратегията си кметът Николов. Най-голямата му гордост е превръщането на уникалното ждрело в атракция. Със съвместен проект със Сърбия се прави екопътека.

 

Барбекюта и беседки ще чакат гостите

 

на града край реката. Ще се прави велоалея с база за даване на колела под наем. Заедно с това обаче градът и околностите му трябва да придобият европейски вид. "Иначе кой ще дойде при нас, ако навсякъде вижда олющени сгради и пътища като за офроуд", обяснява най-успешният управник от ГЕРБ в региона. Затова запретнал ръкави да поправи училищата, културния дом и улиците. Подчинените му пък не роптаят, задето ги затрупва с работа. Дори тази сряда му подарили за 40-ия рожден ден огромна торта, украсена с купища строителна техника - багери, самосвали. Пожелали му да направи пътища като Бойковите. Не че не се е сетил. Вече е пратил в институциите проекти за пълна реконструкция на 8 пътни участъка в Трънско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай