Тръгна дело за джамията в Монтана след 100 години

Тръгна дело за джамията в Монтана след 100 години  | StandartNews.com

Монтана. Ново дело срещу общината за собствеността на терен до единствената джамия в Монтана започна да гледа районният съд в града. То е заведено от главното мюфтийство като представител на мюсюлманското вероизповедание у нас. Това е второ дело срещу общината за същия имот. Първото е било през 1912 година. Тогава джамийското настоятелство я обвинило, че е заграбила терена му, за да построи училище. За част от двора на това училище днес претендират новите ищци.

На първото заседание съдийският състав разгледа документи и изслуша 4-ма свидетели. Оказа се, че досега единствен стопанин на джамията е била общината. Преди 10 години тя поставила врата на сградата, а средствата били осигурени от тогавашното министерство на бедствията и авариите.

От документите, представени от общината, става ясно, че въпросният терен е бил платен на софийското мюфтийство през 1984 година, когато е бил отчужден за двор на училището.

Ищците не можаха да докажат съществуването на мюсюлманска община в града след освобождението. Имотът трябва да е бил нейн, но такава не е имало, обясни магистрат.
Делото ще продължи през 2014 година, реши районният съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай