Теди Москов със своя история за „Страната на лъжците"

Теди Москов със своя история за „Страната на лъжците" | StandartNews.com

Варна. Шеговит поглед към сериозни исторически събития нарича своята нова постановка „Професия лъжец" големият български режисьор Теди Москов. Премиерата е утре вечер (четвъртък) с трупата и на сцената на Държавния куклен театър във Варна.

Петър плет плете през три плета преплита- това е ситуацията в държавата, каза Теди Москов. Според него професия лъжец– това е актьорът лъжец, съпругът лъжец, съпругата лъжкиня, също така- политикът, който е изключителен лъжец, макар и слаб актьор.

Пиесата, на която Теди Москов е сценарист, сценограф и режисьор, е провокирана от романа на Джани Родари „Джелсомино в страната на лъжците". Това е една вечна приказка за страна, в която един пират става крал и променя речника така, че всяка дума да значи нещо друго, припомни Теди Москов.Според него спектакълът е политико-исторически и смешен, не е лекция по история. Това е един алтернативен поглед, не казвам, че е верен към клиширани исторически събития- влизане под турско робство, влизане под немска управия, после влизане под руска управия, после излизане от комунизма и влизане в демокрация– или отива се от страната на лъжата в страната на истината, коментира режисьорът.

Москов е кръстил главния си герой Нелъжино, който като Джелсомино издухва всички с глас, в който прозвучат истини, а те се понасят по–трудно от лъжите. Спектакълът разглежда орисията на Балканите– в една обща страна, наречена Сърбългърмъния, където се борим се за сирене, за гювеч, мусака и кой какво е измислил. Шеговит декор е табелата на страната с изтрит надпис и само две оцелели букви на края- ия, която може да е България, Сърбия, Румъния, или най-добре Кръстопътия .

„Аз репетирам денонощно и не знам каква е ситуацията в България. А тя се коментира сама, как да коментирам плетенето на плета и това, че който го е заплел, иска отново да сложи граница към Европа и да не сме вътре. Тази игрица се играе от плетачите на плетове, но дано не успеят, защото аз предпочитам да бъда в Европа", каза Теди Москов. Той за трети път поставя постановка с трупата на кукления театър във Варна.Първите две „Възгледите на един път" и „Красотата спи" му донесоха награди „Варна" и „Икар"."Куклените артисти са по-подготвени от драматичните за импровизация и изграждане на сценарий по време на репетиране ,както аз правя обикновено", каза Москов. В спектакъла участват Красимир добрев ,Боян Стоянов Галин гинев ,Вера Стойкова и други. Автор на костюмите е една от най-добрите сценографи Свила Величкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай