Търговците на зарзават крият продажби

Търговците на зарзават крият продажби | StandartNews.com

Отклонения и необосновани спадове в продажбите на плодове и зеленчуци ще бъдат повод за нови инспекции, предупреждават от приходната агенция

Драстично увеличение на регистрираните приходи от продажби на плодове и зеленчуци по време на майските празници са отчели от НАП след засилените проверки на данъчните проверки в Южна България. Обявените на светло обороти са в пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Това показва анализът от дистанционната връзка на касовите апарати на търговците в бранша с единната електронна система на НАП, съобщиха от старозагорския офис на приходната агенция. Примерно в обект, в който преди година по празниците е отчел 20 лв. приходи, сега са били регистрирани 170 лв. от продажби.

Проверките започнаха като наблюдения и превенция срещу укриването на приходи през изминалите майски празници - 1-ви май и Гергьовден, и обхванаха търговци в градовете - Пловдив, Първомай, Велинград, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Свиленград, Кърджали. Издаването на касови бележки и за спазването на осигурителното законодателство са били основнитне акценти на контрола.

Само Старозагорско са били проверени десетки зеленчукови магазини и пазарски маси. На 12 търговци са съставени актове за неиздаване на касова бележка след закупуване на плодове и зеленчуци, а в други два след рутинна проверка е имало несъответствие между касовата наличност и оборота, маркиран на фискалното устройство.

Наблюдението над повечето търговски обекти през системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП продължава. Отклонения и необосновани спадове в отчитаните обороти ще бъде повод за нови проверки на място от данъчните, , уверяват данъчните. До 2 000 лева стига глобата за неиздаване на касови бележки, а размерът на санкцията за търговец, който няма фискално устройство е до 10 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай