Свлачище може да откъсне от света 1700 жители на две села

Свлачище може да откъсне от света 1700 жители на две села | StandartNews.com

Местни хора чистят шосето от паднали земни маси и дървета

В страх да бъдат откъснати от света живеят 1700 души в якорудските села Конарско и Бунцево. На 1 километър след отбивката за населените места от пътя Якоруда – Велинград периодично се срутват огромни земни маси. Те повличат и десетки борови дървета по склона надолу. Боровете често падат върху шосето, за щастие засега няма пострадали пътници.

„Ситуацията е много неприятна и опасна. При този сняг беше страшно. На няколко места имаше срутвания на земни маси и дървета. С общи усилия успяхме да изчистим пътя и да осигурим достъп за автомобили към двете населени места. Нарязахме падналите борове и ги избутахме встрани. Но проблемът остава. Най-лошото е, че не само там са тръгнали свлачищни процеси, има на още 3-4 места опасност от срутване на земни маси", заяви кметът на село Конарско Ахмед Ахмед.

В селището живеят почти 1200 души, още 500 са в другото населено място – Бунцево. Хората минават със страх по пътя към домовете си. Налага им се често да пътуват до общинския център. Голям е рискът земните маси да затрупат цялото шосе и то да стане непроходимо и за хора, и за автомобили. Спасението е в изграждането на подпорни стени, но няма средства. Кметът е уведомил за проблема ръководството на община Якоруда. Очакват финансова помощ от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

„Остава ни да се молим на Господ да ни пази. Че тръгне ли свлачището, няма как да го спрем. Дано природата е с нас", молят се местните хора. Много важно е да се намерят пари и да се вдигне подпорна стена, за да не бедстваме следващата зима, допълва кметът Ахмед Ахмед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай