Сушата удари по тютюна

Вече изкупуват новата реколта в община Кирково

Сушата удари по тютюна | StandartNews.com

Кърджали. Започна изкупуването на тютюна от реколта 2012 в района на Бенковски, община  Кирково. В селата Чакаларово и Зверово експерти от фирма „Михаилидис” вече раздават кашони на стопаните. От няколко години вече не се извършва традиционното пасталиране, а продукцията се предава като се пълни в кашони. Това спестява време и труд, обясняват производителите.

Все още никой не се е срещал с мене, но научих, че представители на търговски фирми обикалят  района и купуват продукция, каза кметът на Кирково Сали  Рамадан. По думите му тази година в общината се очаква малко над 1200 т суровина или около 50% по –малко от  2011.

Причината е в голямата суша. Повече от 100 дни на места не е капвал дъжд Има села, където хората ще приберат едва 25-30 на сто от засятото. По-добро е положението само там, където стопаните са имали възможност да поливат, уточни Рамадан.

Три са големите изкупвателни фирми в граничния района. Секретарят на кметството в село Чакаларово Юсеин Осман  съобщи, че представители на една от тях вече са минали и изкупили до момента 20 тона тютюн. При нас обикновено се отглеждат сортовете „Катерини”  и „Крумовград”, като цената за първо качество стигна 12 лева, за второ – 6 лева и трето – 3 лева, което е по 7,50, обясни Осман. От фирмата са заявили, че до седмица сумите ще бъдат изплатени на стопаните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай