Сушата разплака тютюнджии в благоевградско село

Сушата разплака тютюнджии в благоевградско село | StandartNews.com

Дългата суша и горещините съсипаха тютюневата реколта в благоевградското село Церово. Тази година близо 80 семейства засадиха през пролетта 320 декара ниви с тютюн. „Зеленото злато" обаче изгоря почти на 100% по корените на полето, тъй като в селището няма поливна система и местните хора разчитат природата да е с тях. „Картината по полето е плачевна. Стъблата са високи едва 25-30 сантиметра, заради сушата спряха да растат.

Стопаните набраха по 100-200 килограма от ниви над 5 декара. А средният добив е 150 килограма от декар. Хората са в паника, не знаят как ще вържат двата края. Ако паднат още дъждове, има шанс да се откъсне още някое листо, но годината тук е нулева за тютюнджиите", разкри кметът на населеното място – Лефтер Едипов. Някои от тютюнопроизводителите вече са заминали в чужбина с надежда да започнат работа там. На другите пък селският управник се опитва да намери заетост. Някои пътуват до съседни селища, за да берат в гората малини, къпини, боровинки, горски ягоди.

Няколко жени ходят в село Зелен дол, за да берат краставици в оранжерии. Мъже пък се хващат на строителни обекти. „Проблемът е, че това е работа на парче. Тази година е загубена за тютюнджиите. От 100 килограма продукция ще вземат 300-400 лева, с което само ще покрият разходите си за найлон, препарати, семена...Щом и природата ни изостави, догодина очаквам голям отлив на тютюнджии", смята кметът Лефтер Едипов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай