Струмяни празнува и под дъжда

Струмяни празнува и под дъжда | StandartNews.com

Откриха ново Защитено жилище в село Раздол

Дъждът не попречи на празника на Струмяни във вторник. На 7 април 1978 година с Указ на президента е създадена общината. Затова тази дата е символ на обединението на 21 населени места.

Духов оркестър даде тон за тържествата с възрожденски мелодии, а мажоретки направиха шпалир под звуците на „Ботев марш". Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на загиналите за свободата на България от кмета на общината Емил Илиев, общински съветници, общественици и граждани.

В празничния ден свещеник Христо Пендурски отслужи водосвет в новото Защитено жилище в село Раздол. Бившето читалище се превърна в модерна институция и дом за лица с психически увреждания. Стойността на строително-монтажните работи е 408 766,16 лв. Осигурена е достъпна среда за хора с увреждания – монтиран е асансьор за достъп до втория етаж на сградата. Постройката бе санирана – направи се външна топлоизолация, мазилка и боядисване. „В две от защитените жилища са настанени 20 лица.

В дома за възрастни с психически разстройства са настанени 69 потребители. Нашата задача е до края на 2015 г. там да останат не повече от 30 потребители, а останалите да се изведат в защитени жилища, близки до семейната среда. За да имат по-добри условия, да ползват по-качествени услуги и да се чувстват по-добре", заяви общинският кмет Емил Илиев.
Кулминацията на честванията на празника на община Струмяни е навръх Великден, в неделя. Програмата ще започне в 16.00 часа на площада с изложба и "бой" на великденски яйца – с атрактивни награди, детско шоу, концерт - спектакъл с участието на самодейни ансамбли.

Народни хора ще се вият с песните на Кирил Костов и солистката на „Мистерията на българските гласове" - София Илиева, а Джена ще зарадва всички нейни почитатели. За финал празнична заря ще освети небето късно вечерта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай