Строят три центъра от семеен тип в Кърджали

Едно защитено жилище също ще бъде изградено в града

Строят три центъра от семеен тип в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. В Кърджали започва изграждането на три Центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище по проект „Дом за всяко дете". В тях ще бъдат настанени 36 деца с увреждания на възраст над 3 години и 8 младежи, обхванати в специализирани институции. Центровете са проектирани като едноетажни жилищни сгради, осигуряващи подходящи условия за живот на деца със затруднена мобилност.

„Съобразявайки се с функционалните изисквания и европейски стандарти за изграждане на подобни центрове те ще бъдат оборудвани според нуждите на ползвателите.Защитеното жилище ще бъде изградено на три нива", съобщи ръководителят на проекта Васил Бобеков.

Новите домове са разположени в различни квартали на Кърджали- „Гледка", „Веселчане", „Байкал" и Старият квартал, като са спазени изискванията да бъдат близо до училища и здравни заведения. До тях ще има достъп към уличната мрежа, оформени паркоместа, предвидена е сигнално –охранителна система, озеленяване и ограда на дворовете. Васил Бобеков уточни, че към момента не са постъпвали никакви възражения от жителите на кварталите, където ще се намират бъдещите центрове.

Проектът „Дом за всяко дете"е в подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск. Финансирането е по ОП „Регионално развитие" чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 2 млн. 400 хил.лв. Новите жилища трябва да бъдат готови през март 2014 г., след което ще започне настаняване на обитателите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай