Стрелецът Детелина

Стрелецът Детелина | StandartNews.com

Кметът на Добрич с рамо от ГЕРБ за четвърти мандат

Николова е работохолик в общината, разпуска в кухнята у дома

В Добрич и региона няма човек, а сигурно са малцина и тези в страната, които като чуят името на града, да не го свързват с кмета Детелина Николова. Крехката на пръв поглед дама всъщност вече три мандата води развитието на общината с твърда ръка. Думите, с които я описват съгражданите й, са прагматична, земна и емоционално отзивчива, човек, когото властта не е променила. Затова и неслучайно преди дни получи подкрепа от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира за четвърти мандат.

Тя е зодия Стрелец. И признава: "В живота винаги се целя точно в целта и смятам, че успявам. А и се надявам, че и занапред ще успявам". Детелина Николова е реалист и оптимист. Не е суеверна, но вярва, че денят й ще върви добре, ако срещне повече усмихнати съграждани. Убедена е, че всеки се ражда с любов и през целия си живот трябва да дарява любов. "Ако не чувстваш мислите, които разумът облича с действие, по-добре да не живееш", казва кметицата на Добрич. И признава: "Да си кмет е отговорност, откритост, грижовност, толерантност, търпимост, приятелство и умение да партнираш на много хора за осъществяване на добри идеи и проекти. Означава още да си с лице, обърнато към хората и когато си заслужил доверието, ти държиш ключа към успеха". За третия си мандат бе избрана през 2011 г. още на първи тур с един от най-високите резултати в страната - за нея гласуваха 63,90%. Тя работи ударно с екипа си. Затова и всяка една година обликът на града се подобрява все повече и днес Добрич се гордее с най-красивия парк в страната, обновена централна градска част, която изцяло е пешеходна, подобрена инфраструктура на училища и културни институти. Николова е от кметовете, които винаги са с обърнато към хората лице. Нееднократно доказа, че не е чужда към болката на съгражданите си в тежките моменти, които сполетяха общината миналата година с наводненията. Въпреки критиките на хората, загубили под водата домовете си, тя направи всичко възможно да помогне на всеки. Благодарение на неуморната й работа като председател на сдружение, обединяващо общо осемте добрички общини и шуменската Никола Козлево, регионът има съвременно депо за твърди битови отпадъци с две претоварени станции. Работата й в международни и национални организации довежда до популяризирането на Добруджа по света - през годините се утвърди традицията в града да се провеждат фестивали и спортни мероприятия на световно ниво. Нееднократно Николова е заявявала, че водният цикъл е проект от ключово значение за Добрич и хората му и тя ще направи всичко по силите си, за да стане реализирането му факт. За колегите си в общината тя е неуморен работохолик. С малко тъга дамата споделя, че не й остава достатъчно време за близките. Но добавя, че се е научила рационално да съчетава домакинските със служебните задължения.

Да си баба е призвание, казва Детелина Николова и добавя, че за жалост няма достатъчно време за двамата си внуци, които са в Швеция със сина и снахата. Дамата обича домашния уют и определя кухнята като своя територия, а лозето - като територия на съпруга си. На него Николова разчита също и да научава за проблемите на хората. "Много хора идват при мен. Помагам когато с каквото мога. Често именно съпругът ми Николай, който е човек с активна гражданска позиция, ми разкрива множество проблеми, които е видял през деня", казва Николова. И се захваща да ги решава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай