Стотици се стекоха в църквата на "Бербо" на Димитровден

Стотици се стекоха в църквата на "Бербо" на Димитровден | StandartNews.com

Благоевград. Стотици миряни от Благоевград и околните селища напълниха църквата „Свети Димитър" в село Марулево за храмовия празник.

Причина за наплива в събота бе и фактът, че в светата обител служи отец Стоян Бербатов. Той е родственик на голямата ни футболна звезда Димитър Бербатов.

Божият служител води тържествената служба навръх Димитровден между греди и скелета. Тя започна в 09,00 часа и продължи до 11,00 часа. После всички гости седнаха на дългите трапези, за да хапнат от вкусния курбан, който бе раздаден. „Най-важно за българите е да имат вяра. След това да са смирени, да притежават ценностни ориентири в живота, да държат на духовното и да не стават роби на материалното. Разбира се, пожелавам здраве и благоденствие на всички, да разбират чуждата болка и да помагат на нуждаещите се", сподели за „Стандарт" отец Стоян Бербатов. Той и жителите на Марулево се борят за спасяването на 153-годишния храм. Преди 3 години с 20 000 лева от Комисията по вероизповедания поне успели да ремонтират покрива, че да не тече вода върху свещеника. Но постройката се нуждае от още ремонтни дейности. Това важи за иконописите и стенописите. „Отвсякъде чуваме, че нямало пари. Голямата ми болка е окаяното състояние на вътрешността на църквата", твърди божият служител.

Местните хора се молят да не последва тяхната църква съдбата на храма в свищовското село Хаджидимитрово, който се разцепи в навечерието на Димитровден. „дано се намерят средства и успеем да съхраним тази уникална църква и за идните поколения", надяват се в Марулево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай