Стотици се събраха на събора в Аврен

Стотици се събраха на събора в Аврен | StandartNews.com

Стотици наследници на тракийци от цялата страна се поклониха и положиха венци и цветя пред паметника на избитите през 1913 г. 42 млади жени и деца в местността „Мъгленик" в землището на граничното село Аврен. Преди това отец Александър отслужи панихида.

„Нека тачим своята история и традиции, да не допускаме безотговорност пред младото поколение, за да осигурим едно спокойно бъдеще за България", напомни председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Народният представител Цвета Караянчева заяви, че познавайки своето минало и исторически корени, трябва да изграждаме мостове, за да градим едно бъдеще в толерантност и разбиране между всички етноси. Тя изказа надежда в скоро време местните жители да се възползват от най-късия път, свързващ Аврен и община Ариана в съседна Гърция, път, който ще помогне за икономически просперитет на региона.

„Ние сме длъжни да се вглеждаме в историята, да се поучаваме от нея и да обединяваме нашите усилия в запазването на мира", каза кметът на Крумовград Себихан Мехмед и поздрави всички авренци с празнина на селото.
Гости на Националния събор бяха Петра Мечева, почетен председател на Тракийската женска организация, Нонка Матова, председател на Тракийската организация в Пловдив, Яни Янев, председател на РС на ТД в регион Кърджали. Поздравителни адреси изпратиха областният управител на Кърджали Илия Илиев, лидерът на левицата Михаил Миков и Янка Такева от СБУ. В богатата фолклорна програма участваха читалищни състави от Малък Девесил, Девесилово, Егрек, Черничево, певческите и танцови групи от тракийските дружества в Крумовград, Кърджали, Кирково и Припек. Народното веселие продължи с концерт на Виевската група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай