Столетница събра село за ЧРД

Столетница събра село за ЧРД | StandartNews.com

Монтана. Горанка Янчева от село Долна Риска, община Монтана, събра цялото село в салона на читалището по повод 100-тия си рожден ден. Бабата е съвременник на три епохи – живяла е 35 години при царя, 40 – при социализма и 25 – при демокрацията, обясни кметът на селото Мито Велков.

Кметът на общината в Монтана Златко Живков зарадва столетницата с добри думи и икона на Света Богородица с младенеца. Мито Велков и подари тенджера, за да си готви всеки ден, както прави сега. Той и заръча да го покани на 110-тия си рожден ден.

Баба Горанка е била земеделка цял живот. Била е и кметша по времето, когато са се строили новите сгради в Долна Рикса – кметство и читалище. На младини е била ятачка на партизаните.

Възрастната жена има син и дъщеря, 4 внуци, 8 правнуци и 3 праправнуци. Всички са живи и здрави. Тя е трудолюбива и с много добро сърце, затова е доживяла до днес, каза кметът Мито Велков.Тя е единственият жител на селото, доживял до 100 години. Кандидати са столетници са и двама мъже, коита са над 95 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай