Стенописите в Александровската гробница удивиха японски археолози

Стенописите в Александровската гробница удивиха японски археолози  | StandartNews.com

Хасково. Красивите стенописи в Александровската гробница събраха очите на японски археолози. Ричию Обара, Хидео Икеда и Кадзуоки Такеючи пристигнаха в България от родината си само за три дни специално, за да разгледат некропола.

Тримата учени от страната на изгряващото слънце останаха смаяни от гледката в Музея на тракийското изкуство и колекцията от златни и сребърни накити от времето на траките.

Ричию Обара, който е специалист по изгубени антични народи сподели, че се интересува предимно от т.нар. Яздещи народи. А при траките го смайват уменията им да яздят кон само чрез юзда.

„Били сме в микенски гробници, посетихме и гробницата на бащата на Александър Македонски-Филип, но в Александрово силно впечатление ни направи особено много коридора и фреските.", сподели първите си впечатления от репликата на некропола в Ричию Обара.

Огромен интерес за японците представлява фактът, че фигурите на хората и животните, са изобразени реалистично- не като богове и отделно от религията. Според тях „Това е най-прекрасното и забележително в Александровската гробница. Стенописите й я правят уникална", смятат гостите.

Търсачите на съкровища от страната на изгряващото слънце ще разгледат по време на краткия си престой у нас Перперикон и Татул, но обещават, че в Александрово ще се върнат с учениците си. За Обара историята по българските земи и безкрайно интересна, а като свещени той определя Гробницата в Свещари, в Казанлък и край с. Александрово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай