Стенописи от Х век откриха край Поморие

Стенописи от Х век откриха край Поморие | StandartNews.com

Бургас. Фрагменти от редки стенописи от Х и началото на ХI век откриха археолози в античния и средновековен град Анхиало. Парченцата са намерени в един участък в района на проучвания в местността Палиокастро.

Тази година археолозите изследват средновековния пласт на града, чиито корени се свързват още с идването на римляните на Балканския полуостров - I век след Христа. Екипът, начело с археолога Методи Даскалов от Археологическия институт с музей при БАН, се натъква на огромен некропол с около 173 гроба, в които са намерени последните находки. Фрагментите разкриват украса в два пласта, което навежда на мисълта, че са от църквата, ремонтирана и изографисана отново. Една част от стенописите са от по-ранния пласт Х - началото на IХ век. Много малко стенописи са открити от този период по нашите земи, обясни Даскалов.

Според учените вторият пласт е датиран към ХIII век. По фрагментите се виждат лице на светец с ясно изобразени очи, ръце в молитвена поза, една Богородица, части от одежди, части от надписи на гръцки. Археолозите все още не са стигнали до храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай