Старозагорка дари имот за над 1 млн. лв

Старозагорка дари имот за над 1 млн. лв | StandartNews.com

„Вярвайте ми, дарявам имота на старозагорци с огромна радост и съм сигурна, че и брат ми, там някъде отгоре одобрява жеста". Това заяви просълзена дарителката Мария Жекова след официалното подписване на договора за дарението с общината в понеделник.

„Огромно благодаря за този дарителски жест. В днешно време са малко хората, които биха се лишили от имущество за над 1 милион лева. Благодаря ви, че ни дадохте надежда", заяви от името на общината зам.-кметът Красимира Чахова. Тя връчи на Жекова грамота и почетния плакет на Стара Загора за особени заслуги към града. Домакините бяха приготвили приятна изненада на дарителката, която я развълнува истински. Хор и солисти изпълниха няколко песни от огромното песенно творчество на нейния покоен брат – Петър Жеков. Той бе професор по генетика в Тракийския университет, но музиката бе голямата му любителска страст и остави над 400 песни.

Петър Жеков е почетен гражданин на Стара Загора и автор на химна на града. Бъдещият културен център ще носи неговото име. По волята на сестра му Мария в новия дом на талантливите старозагорчета задължително ще има камерна зала за концертни изпълнения. Той ще репетира и детски хор за църковни песнопения.

Мария Жекова и покойния и брат проф. Петър Жеков са издънки от славни старозгорски родове. Те са потомци на двама от организаторите на Старозагорското въстание от 1875 г. - братята Михаил и Георги Жекови, изгорени живи от турците в една плевня след разгрома на неуспешната буна. Жекови се родеят и с две от първите български учителки и страстни поклоннички на самарянството – Анастасия Тошева и Теофано Попова. Още приживе двете обаятелни и щедри дами завещават на старозагорци голяма част от наследството си. „Кръвта вода не става...", казва народът за подобна удивителна приемственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай