"Стандарт" заведе големите шампиони при децата на Созопол

Учебната година в древния град започна с любимата медия

"Стандарт" заведе големите шампиони при децата на Созопол | StandartNews.com

15 септември, големият празник за децата на България. Сцената на древна Аполония. Цял Созопол се събра там, където днес среща си дават минало, настояще и бъдеще, за най-емоционалното събитие в града - кампанията на "Стандарт" "Моят град - 10 причини младите да останат".

Над 250 души - ученици с техните родители, баби и дядовци, изпълниха амфитеатъра, за да станат свидетели на отличията, които рекордьорите и медалистите на Созопол получиха от най-големите шампиони на България.

Плеяда имена в спорта, музиката и изкуствата, прославяли години наред България по света, заведе "Стандарт" в Созопол. За нас е чест да сме при вас на знаковия ден 15 септември, когато децата влизат в храма на познанието, на знаковата сцена на любимия на цяла България фестивал Аполония, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, лидер на кампанията "Моят град". Искам да запомните този ден и с още нещо - с поне една причина да сте горди, че сте от Созопол и да искате именно тук да сбъднете мечтите си, каза тя. И сподели своята причина да се гордее със Созопол - силният и горд дух на древния град.

Славка Бозукова разказа на децата как другата голяма кампания на "Стандарт" - "Чудесата на България" тръгна от Созопол с откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител. И призова кмета Тихомир Янакиев също да каже своята причина за гордост с родния си град.

Созопол е в сърцето ми, откакто съм се родил. Искам и вие, деца, по същия начин да носите в сърцата си нашия град, да милеете за него, да го пазите и развивате, емоционално каза Янакиев.

Публиката избухна в овации, когато на сцената се появи любимия на няколко поколения композитор Стефан Диомов. Той пожела на малките таланти много успехи в учението и в живота. И даде наградите в категориите "Музика" и „Танцово изкуство“.

Първата заслужено грабна вокална група „Созополски гласчета“ към СУ „Св.св. Кирил и Методий“ с ръководител Бояна Кръстева. Второто отличие бе за детски танцов състав „Черноморче“ към народно читалище „Димо Николов-1908“ в град Черноморец. Под ръководството на Михо Атанасов малките танцьори спечелиха трето място с танца „Нестинарката“ в 14-ия празник на фолклорното изкуство „Като жива вода“ в град Суворово, област Варна. Децата, достойно представили общината, са: Денис Али, Ивет Симова, Яни Стамов, Росица Георгиева, Ния Пасева, Янко Янакиев, Симона Недялкова, Деница Добрева, Енгин Мустафа и Женя Жечева.

Трима легендарни борци застанаха за първи път пред младите хора. Петкратният олимпийски и световен шампион Александър Томов, световният шампион Руси Петров и трикратният европейски шампион и световен вицешампион Стефан Иванов пожелаха на децата успехи през новата учебна година и нови спортни рекорди. Те наградиха спортния клуб по борба и връчиха отличията на Иван Георгиев, Стефан Иванов, Петко Михайлов, Васил Маринов, Емре Мюмюнов, Божидар Узунов и Стоян Георгиев.

 

Под бурните аплодисменти на публиката Александър Томов награди и младите гребци - гордост за Созопол, златните медалисти Михаил Янакиев и Христо Славов. Томов пожела на талантливите момчета да го надминат по медали и успехи. Даниела Господинова, главен съдия на федерацията по гребане, пък  отличи гребния клуб на Созопол: Михаил Янакиев, Христо Славов, Константин Костов, Димитър Зингиров, Филип Ралев, Леон Херфорт, Димитър Иванов и Динко Димитров.

Най-големи овации събра легендарният футболен треньор Димитър Димитров-Херо, който награди

Детско-юношеската школа към Футболен клуб Созопол. Херо ориса младите футболисти да надминат по титли титулярите на Созопол, които играят в Б-група.

Но не само легенди раздаваха наградите в Созопол. На сцената на амфитеатъра бе Петър Драганов, който бележи изключителна кариера в професионалния бокс. Има четири участия с четири впечатляващи победи. Младата звезда връчи отличията на звездите на спортен клуб „Буши-до“ - Черноморец - Гергана Гарабедян и Звездомир Кутов, които са бронзови медалисти в държавно първенство.

Некога не записвайте загуби, пожела им  Драганов.

Най-емоционален бе директорът на Художествената галерия в Созопол Иван Бахчеванов, който разказа, че още 13-годишен е хванал четката. Той награди Николай Паскалев. Младият художник вече има две международни награди.

Изключително топло бе посрещната легендарната Жечка Славинкова. Славеят на Странджа пожела още много международни участия на децата от фолклорна група „Росенче“ към Народно читалище „Ангел Величков -1902“- с. Росен. Мими Илиева, Мария Христова, Дарина Ангелова, Кремена Проданова, Станимира Цветкова, Милена Христова и Йовка Стайкова вълнуват всички с песните си.

Въпреки безкрайните си ангажименти около 15 септември, в Созопол дойде и директорът на РУО Бургас Петя Петрова. Тя награди новия будител Мариса Кюмурджиева от средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Созопол, която е победител в националното финално състезание на Съюза на българските начални учители. С пожелания за нови медали Петрова отличи още Енгин Ружди Мустафа“  от основно училище „Христо Ботев“ в Черноморец, който е истинска гордост за областта и цяла България с постиженията си по математика. И шампиона в природните науки Мехмет Решат Акчай от основно училище „Христо Ботев“ в Зидарово.

Учениците от Созопол са сред най-изявените в цялата област, посочи Петрова.

Звездното семейство Румяна Нейкова, олимпийска шампионка по гребани и Свилен Нейков, председател на федерацията по гребане, не успяха да дойдат в Созопол заради положителни ковид тестове. Те напомниха на всички ни, че пандемията не си е отишла и коварният коронавирусът още е сред нас.

Истинска еуфория настана, когато на сцената излезе балетът на Алфредо Топес, а голямата атракция бе ангелогласната Памела. Тя и трупата откриха събитието, а сред наградите изнесоха 20-минутен концерт. Виртуозните танцьори извадиха на сцената във вихъра на латиноритми деца, учители и родители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай