Сръбски митничари задържат заместник кмет за джобно ножче

Митничарите определили като пропагандна литература краеведските книжки на врачанската библиотека

Сръбски митничари задържат заместник кмет за джобно ножче | StandartNews.com

Враца. Заместник кметът на Враца Красимир Богданов е бил задържан на сръбския граничен пункт "Рибарци", заради джобно ножче в жабката на колата. Това разкри самият той след злополучното пътешествие.

Богданов, който е и лидер на Войводите във Враца, пътувал с трима активисти на партията за Босилеград в сряда следобед. Намерението им било да участват в тържествата по случай 94-годишнината от Ньойския договор, но така и не влезли в страната. След като се прибрал по нощите, вчера управникът беше на работното си място.

Богданов носел подаръци за кмета на Босилеград като официален представител на града под Вола. А за културно-информационния център в сръбския град – краеведски книжки, които се издават от регионалната библиотека във Враца. „Митничарите решиха, че това е пропагандна литература и ни оставиха да чакаме часове без да знаем какво се случва", разкри Богданов. Късно вечерта групата е закарана в близкия град, където им е съставен протокол, че не познават сръбското законодателство по отношение на разрешените за внасяне предмети. Заради въпросното джобно ножче им е наложена глоба от по 10 евро, която са платили. Не са пуснати да влязат в Сърбия и са освободени след полунощ.

Според Богданов случилото се е било по сценарий. На границата чакали много полицаи, които с настървение започнали да тарашат българите. Като разбрали, че са задържали и заместник кмет, отношението им се променило. „Личеше, че вече съжаляват, но това не помогна нито да продължим пътуването си към Босилеград, нито по-бързо да бъдем освободени. Явно така им е било разпоредено", коментира Богданов.

По време на задържането са провеждани разговори с консула ни в Ниш, уведомен е и посланикът в Белград . „Надявам се да получим защита от нашите дипломатически представители и външно министерство. До няколко дни ще преценим дали ще търсим и други решения", заяви Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай