Спряха изпускането на язовир "Жребчево"

Спряха изпускането на язовир "Жребчево" | StandartNews.com

Сливен. От неделя сутринта е спряно изпускането на вода от язовир "Жребчево". На този етап можем да си го позволим, още повече, че обстановката по поречието на река Тунджа край град Елхово е кризисна, заяви управителят на фирма "Напоителни системи"-Сливен Коста Каранашев. В момента в язовир "Жребчево" има 296 милиона кубически метра вода. Пълният му обем е за 400 милиона кубически метра вода, обясни управителят.

Кметът на Елхово Петър Киров прогнозира, че следващите 2-3 дни положението ще остане сложно, тъй като нивото на Тунджа е повече от 3,73 метра. В Ямбол то се е вдигнало доста, очаквам при нас до няколко дни да достигне критичните 4 метра, каза Петър Киров. Според него проблемът е, че за 24 часа в Ямбол реката се е вдигнала с почти 1 метър. До Елхово това ще се отрази след 2-3 дни, прогнозира градоначалникът.

Язовир "Асеновец", който захранва с вода град Сливен, е пълен на 100 % с всичките 28 милиона кубически метра. В момента се извършва контролирано изпускане през преливника на язовира, заяви пред "Стандарт" областният управител на Сливен Димитър Сяров. В неделя вечерта той ръководи акцията по отводняване на пътя от Сливен към село Бяла в района на Втори предачен чех. Бяха мобилизирани машини с тежка техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай