Спасяват паметник на архитектурата

Общината във Враца предприе спешен ремонт на рушаща се красива къща в центъра на града

Спасяват паметник на архитектурата | StandartNews.com

Враца. Започна ремонт на една от къщите в центъра на Враца, която е архитектурен паметник на културата. Триетажната сграда, строена в началото на миналия век, е до централния градски площад „Христо Ботев" и навремето го е красяла. От дълги години обаче къщата рухва и изглежда по-скоро зловещо. Дългото отлагане на спасителния ремонт се дължи на факта, че тя е съсобственост между държавата, граждани и Общината. Фасадните мазилки и фризове са разрушени, покривът е слегнал, заради счупени греди и керемиди, сринали са се комините.

Община Враца пое инициативата и започна ремонт на сградата. През април комисия, в която влизат представители на Общината, на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата и регионален отдел „Национален строителен контрол" са направили оглед и са изготвили констативен протокол. Сключен е договор между Общината и фирма „ПИРС – Д" ООД, като дружеството се задължава да направи ремонта.

Предвижда се цялостно премахване на мазилката на фасадите и поставянето на нова мазилка и боядисване, като се запазват декоративните елементи и автентичните цветове на къщата. Ще бъдат възстановени дъната на балконите, ще се боядисат парапетите и ще се направи частичен ремонт на покрива и комините.

Общата стойност на ремонта е 17 000 лв. без ДДС. Общината е подготвила споразумителен протокол, който е представен и на другите собственици на сградата, за да се поделят разходите. „През годините са правени опити да се съберат собствениците, за да се започне този ремонт и всичките са били неуспешни. Повече не можехме да чакаме и да гледаме как сградата в центъра на Враца се руши" – коментира кметът на Враца инж. Николай Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай