Спасителите в Златните с по-високи заплати

Спасителите в Златните с по-високи заплати | StandartNews.com

Варна. Спасителите в двата елитни курорта край Варна - Златни пясъци и „Св.Константин и Елена" ще вземат това лято по-високи заплати, като таванът им ще бъде между 800-850 лева.

Спасителите на градските плажове ще получават от 550 лева-600 лева нагоре. Това съобщи Лаврентий Силов, шеф на „Водното спасяване" към БЧК. Според него тенденцията е концесионерите на плажа и собствениците на басейни да дават по-добро възнаграждение на спасителите в сравнение с предното лято, за да се гарантира безопасността на летовниците.

За басейните във Варна и курортите са необходими 500 спасители, а за морето над 400. Курсове към БЧК са изкарали 80 спасители и 40 младежи, които поради ненавършени години нямат право да работят, но се обучават по-рано. Пак ще има дефицит и през лято 2013 г, въпреки по-високото възнаграждение, смята Силов.

Най-добрите спасители, сред които дори и шампиони по плуване бягат в чужбина заради по-доброто заплащане. Който охранява безопасността на тузарите в басейн на борда на круизен кораб например си докарва месечно възнаграждение от 2000 евро и допълнително екстри, като не плаща за спане и храна. Спасителите на басейн или на брега на океана в Америка изкарват по 1000-1500 щ.д.месечно.

Според проектонаредбата на здравното министерство на спасителите по родния бряг ще бъде забранено да събират такси за чадъри и шезлонги, както и да въртят търговия със сладолед и други изкушения на плажа. Ако влезе в сила нормативния акт това лято спасителите сменят и дрескода. Вместо оранжева тениска ще трябва да облекат жълта с червени гащета, червена шапка и да имат ветрозащитно облекло. Това допълнително ще оскъпи и увеличи разходите на концесионерите на плажа и собствениците на басейни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай