СОС обсъжда поставянето на паметник на цар Самуил

СОС обсъжда поставянето на паметник на цар Самуил | StandartNews.com

София. Столичният общински съвет ще обсъжда поставянето на паметник на цар Самуил в столицата.

Очакванията са общинарите да подкрепят идеята, чиято реализация ще е за сметка на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет". Местната управа ще осигури нужното количество бронз.

През 2014 се проведе конкурс за облика на монумента, който беше спечелен от скулптура Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови. Най-вероятно паметникът ще бъде поставен на 6 октомври, когато се навършват 1000 г. от смъртта на българския владетел.

Паметникът ще бъде поставен в парковото пространство на храм "Св. Георги Победоносец" - бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Цар Самуил".

Сред останалите точки в дневния ред са приемането на стратегия за управлението на дълга на общината от 2014 до 2018 г., разсрочване на местни данъци и такси на Националната академия по театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ), преобразуване на общинските дружества "Галатея" и "Озеленяване".

На прага на празника на София - 17 септември, общинският съвет ще гласува и дали да удостои спортисти и общественици с Почетен знак на столицата. Сред тях са културното аташе на френското посолство в България Давид Вейзман, посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Австрия Герхард Райвегер. Ще бъде гласувано и дали да бъде дадено посмъртно званието и на футболистите Георги Аспарухов, известен като Гунди, и Никола Котков.

Ще бъде представен и доклад за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за символиката и отличията на Столичната община, както и доклад за приемане на стратегия за управление на дълга на Столична община 2014 г. – 2018 г, съобщи Фокус.

В дневния ред на редовното заседание ще се гледа и разкриването на четири нови социални услуги в общността: Наблюдавано жилище за младежи, напускащи социални институции, Дневен център за хора с интелектуални затруднения, Център за социална рехабилитация и интеграция за хора с психични разстройства и Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с онкологични заболявания като държавно делегирани дейности след провеждане на конкурс за избор на доставчици, притежаващи управленски капацитет и предоставящи безвъзмездно имот. Ще се разглежда и такъв за промяна в наименованието, организационно преструктуриране и оптимизиране на функциите на ОП „Туристическо обслужване", относно изменението на Решение №632 по Протокол № от 21.11.2013 г. на Столичния общински съвет за издаване на запис на заповед в полза на Министерството на регионалното развитие по проект „Адаптация на Централна минерална баня за музей на София с активно присъствие на минерална вода", одобрен за финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007 – 2013 г. (ОПРР). В дневния ред е предвиден и доклад за провеждане на публично оповестен конкурс за наем на два обекта, представляващи реални части от административна сграда – публична общинска собственост, намираща се в гр. София, ул. „Московска" № 33 – 35. Ще се разглежда и даване на съгласие за приемане на дарение от Сдружение с нестопанска цел „Български футболен съюз" в полза на Столична община – район „Надежда", на изкуствена тревна настилка, предназначена за спортното игрище в кв. „Требич".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай