София с нова визия до 5 години

С международен конкурс лъскат центъра на столицата

София с нова визия до 5 години | StandartNews.com

София. Обявен е международен конкурс за обновяване на площад "Света Неделя". Следващите 5 години ще има сериозни промени във визията на София. Това заяви главният архитект на София Петър Диков в сутрешния блок на БНТ.

Той вижда центъра на София в модерен стил на европейски град. Предстои да бъдат обявени  конкурси за обновяване на градските части, които са знакови и ще се подготвят да кандидатстват за средства, посочи Диков.

Паметникът "1300 години България" пробва чувствителността на хората. Няма решение за демонтажа му. Видимо е, че това е някаква рекламна кампания, категоричен е главният архитект на столицата. На въпрос дали се предвижда демонтажа му, той заяви, че е направено допитване до гражданите и то показва, че по-голямата част от хората са "За" премахването му. За това решихме да направим конкурс между архитекти и дизайнери, за да видят хората как ще изглежда мястото. Има предложения там да има паметник на Хан Аспарух, или съоръжение за скално катерене, или пък просто да бъде засипан и там да има градина, уточни още той.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай