София отбеляза празника на града

София отбеляза празника на града | StandartNews.com

София. Събитията по случай празника на София завършиха с тържествено издигане на знамето на града.

На церемонията на площад „Александър Невски" присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, кметът на София Йорданка Фъндъкова, Патриарх Неофит, председателят на Столичен общински съвет – Елен Герджиков, председателят на БЧК Христо Григоров, министри, както и много други официални лица и гости.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на почетния караул, а в присъствието на българския патриарх Неофит, Знеполският епископ Йоан и свещеници от Българската православна църква отслужиха тържествен водосвет.

"Искам София да се развива чрез култура. Развитието на културата означава и устойчиво развитие на града. Затова и преди няколко години започнахме усилена работа за кандидатстване за Европейска столица на културата. София има огромни ресурси и потенциал и може да обединява. В това намирам най-важната роля на София и съм благодарна на колегите от съседните областни градове, които се включиха и София да кандидатства за Европейска столица на културата заедно с Югозападния регион", каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

"Най-важната цел е включването на гражданите в тази инициатива, тя прехвърля всякакви мандати, цели развитието на творческия потенциал и развитието на икономиката на града", добави Фандъкова. По думите й бисерите в короната на София са хората, творците, културно-историческото наследство и културните градски пространства. „Културната програма ще бъде съставена на културен принцип. През 2016 и 2017 г. ще се проведат две групи сесии, за да разчитаме на целия творчески потенциал и на включването на европейски творци заедно с българските", каза Йорданка Фандъкова във връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Преди това на тържествено заседание на Столичния общински съвет редица общественици, културни дейци, лекари и инженери получиха званието "Почетен гражданин на София". Сред тях са актьорът и политик Стефан Данаилов, проф. Иван Черноземски за заслугите му в областта на онкологията, дипломатът Иван Станчов, композиторът проф. Румен Цонев, проф. Божидар Божинов за заслугите му в изграждането на инфраструктурни проекти на Столичната община.

Викове "Оставка" се чуха по време на официалната церемония за празника на София. Това стана веднага след издигането на знамето на България и изпълнението на химна в центъра на София, близо до едноименния храм.

Скандиранията продължиха около 10-15 секунди, след което бяха заглушени от изпълнението на духовия оркестър. Веднага след това премиерът Пламен Орешарски и председателят на Народното събрание Михаил Миков се насочиха към храм-паметника "Св. Александър Невски", където е зона за сигурност, и напуснаха с автомобилите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай