София обяви паркинги на промоция

София обяви паркинги на промоция | StandartNews.com

София. Паркинги на промоция обяви Столичната община. До края на септември ще бъдат пуснати съоръжения, в които 3000 души ще могат да оставят колите си. Те ще са около метрото и през първия месец хората ще могат да ги ползват без пари. Става въпрос за паркинга на "Ломско шосе" за 480 автомобила, който ще бъде пуснат на 31 август заедно с втория метролъч.

Този на "Бели дунав" е за 480 коли, на Централна гара - за 150 возила, и на "Джеймс Баучер" - за 620. Това съобщи вчера шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той инспектира как работи буферният паркинг за 1250 автомобила на метростанцията "Цариградско шосе - Интер експо център". В момента хората го ползват без пари, но от началото на септември става платен.

Пътуващите с метрото ще могат да оставят колите си без такса за първите 120 минути. За всеки час отгоре ще броят по 50 стотинки. Тези, които не ползват подземната железница, пък ще паркират срещу левче на час.

Сметките показват, че на гостите на града ще им е по-евтино да си оставят колата и да се движат с метрото, отколкото да плащат синя зона. От 1 септември тузарите ще оставят возилата си в центъра на града срещу по-солени такси. Паркирането в синята зона нараства от 1 на 2 лв. на час.

Въвежда се и нова зелена зона в широкия център, където на час ще се брои по 1 лев за кола на улицата. Елен Герджиков бе категоричен, живеещите в центъра на града ще плащат годишна винетка за стоянка на колите си.

"Ако има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат оправени още на първата сесия на общинския съвет след лятната почивка на 13 септември", заяви той. На 10 август Герджиков е внесъл доклад, с който се предлага да бъде отнета привилегията на общинарите да паркират личните си автомобили безплатно в града. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай