СО направи отчет на изпълнението на бюджета си към 31 юли

СО направи отчет на изпълнението на бюджета си към 31 юли | StandartNews.com

320,5 млн. лева са приходите на Столична община към края на юли 2014 г.

София. 1 200 000 лева са отпуснати за изграждане на дига на река Лесновска при Долни Богров. Това съобщи Дончо Барбалов, зам.-кметът на Столичната община с ресор финанси, който днес представи пред журналисти изпълнението на бюджета на СО към 31 юли. „Там на практика дигата е изградена и в момента тече процедура по нейното приемане", обясни той.

Барбалов уточни, че парите са отпуснати миналата година от междуведомствената комисия в размер на 1 200 000 лева за дигата, от които стойността на договора е била 880 000 лева и по този начин е спестен финансов ресурс. „Имаме планове за още диги, но нямаме финансиране. Работим по проект за река Искър. Проектът, който ще е готов до края на тази година ще обхване, както територията, за която отговаря Столична община, така и територия с размер 15 км", каза зам.-кметът.

750 хил. лева за корекция на речни корита е отделила Столична община, стана ясно от пресконференцията. „Допълнително имаме 200 000 лв., които са предоставени през декември месец от миналата година по наша заявка. Бяхме заявили 2 млн., получихме 200 000 лв", допълни Барбалов. Поради многото общата сума, с която разполагат и работят за почистване на речни корита, тя е в размер на 1 192 000 лева, като се следва изцяло законовата процедура, каза още той. „В началото се прави вътрешна комисия от експерти на общината, която проверява всички критични участъци, след което се свиква междуведомствена комисия, където има представител на областта, представител на „Напоителни системи", представител на Гражданска защита. Изготвя се план за работа за текущата година и се търси финансиране", обясни зам.-кметът.

„Би трябвало държавата да се включи по-активно, но все пак средствата са значителни, с които сме подсигурили тази дейност през годината", допълни той.

320,5 млн. лева са приходите на Столична община към края на юли 2014 г., каза Дончо Барбалов, цитиран от "Фокус". „Изпълнили сме 60,5% от това, което е предвидено. Събрали сме 320,5 млн. лева, което е с 18,9 млн. лева повече спрямо 2013 г. При данъците сме събрали 151,3 млн. лв., което е с 3,5 млн. лева повече спрямо миналата година", обясни той. И изтъкна, че приходите на СО от реклама към края на юли и наеми са 2,2 млн.лв. със сравнение от края на юли миналата година са били 1,3 млн. лв.

„Другото, което направих, е да сравня след като имаше спад на доверие в някои финансови институции, се говореше, че може би много хора инвестират пари от депозити в недвижимости. Съответно исках да видя това как се отразило върху нашите приходи от данъка за възмездно придобиване на имущество", каза още зам.-кметът. С натрупване от началото на годината приходите от този данък са в размер от 35,4 млн. лв и са с почти 2 млн. лв. по-малко спрямо 2013 г. Запазва се лека тенденция на спад в приходите от данъка от възмездно придобиване на имущество. „Пазарът още не се е възстановил", коментира още Барбалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай