Снимка за спомен с Албена и Серафим

Снимка за спомен с Албена и Серафим | StandartNews.com

Добрич предлага разходка по стъпките на Йордан Йовков

Всеки, който веднъж е дошъл в Добрич, остава влюбен в безкрайната шир на равнината и гостоприемството на хората, които знаят как се ражда хлябът за трапезата. Докато се разхождате из града или пътувате в региона, някак от само себе си в съзнанието изникват образите на Албена, Боряна и мъдрата Сарандовица, а в ширналите се поля като че ли още отеква песента на колелетата на каруците, изписани от Сали Яшар. Този дух, а и множеството запазени сгради напомнят за Певеца на Добруджа Йордан Йовков. В Добрич е запазена малката къща на Деспина и Йордан Йовкови, където двамата са прекарали най-романтичната част от живота си. Експозицията разказва колко скромно са живели. В двора посреща скулптура на Люцкан с китка цвете. Къщата е съхранена и благодарение на най-малката сестра в семейството на абаджи Кольо, бащата на Деспина, разказва Кремена Митева, главен уредник в Регионалния исторически музей в Добрич. Последно именно най-малката сестра - Цанка Лазарова, е живяла в дома на родителите си и по нейни спомени е възстановен домът на младоженците - Деспина и Йордан.

В Добрич е и единственият в страната литературен музей на писателя - Дом-паметник "Йордан Йовков", който е сред стоте национални туристически обекти.

"Това, с което разполагаме като фондови единици и може да бъде видяно, само по себе си е изключително, но любопитен е фактът, че сградата на самия дом-паметник е единствената в страната, която е носител на наградата за архитектура. Тя е присъдена един-единствен път от Съюза на архитектите и носи името Архскар. Това става през 1995 г. Над 200 са били сградите, претенденти за отличието. Пластиката е дело на скулптора Вежди Рашидов и до днес се съхранява при нас", разказва Митева. Дом-паметник "Йордан Йовков" посреща гостите си с напълно обновена експозиция, в която има три основни акцента - окоп, пресъздаващ нагледно тежкия военен живот в началото на ХХ в., кабинетът на писателя, в който са бюрото и пишещата му машина, а от прозореца се вижда стара София, и героите на Певеца на Добруджа.

В специален кът посетителите могат да се снимат със Златил, Серафим, Албена или Боряна. Експозицията седопълва от голямо разнообразие артефакти - документи, първи издания на произведения на автора и оригинали. Още с влизането си посетителят бива посрещнат от голямото керамично пано "В света на Йовковите герои", което е дело на Стоимен Стоилов. По улиците на Добрич и пред дом-паметника на специални табели гостите и жителите на града могат да си припомнят цитати от произведения на белетриста. Като истинска лаборатория, в която се живее и нещо се създава, в дом-паметник "Йордан йовков" е помислено и за най-малките, които чрез пъзели и други занимателни игри от най-ранна възраст могат да се докоснат до класика на родната литература.

Посетителите в дом-паметник "Йордан Йовков" могат да седнат пред кабинета на писателя и да напишат текст на механична пишеща машина. За да направят сравнение с днешно време, малко по-нататък са поставени три компютъра, които са предизвикателство към най-младите. В експозицията има и стихове - малко е познато това, че Йовков е писал и в рими. В една от витрините е изложена негова стихосбирка и ръкопис на едно от стихотворенията, както и грамотата за отличието, което е получил от цар Борис III за участието си във войните, както и брачното свидетелство на Йовков и съпругата му Деспина.

Разкази от Филиповата кръчма

Не само Добрич пази спомена за писателя

Сред чудните кътчета на родината ни е село Красен, където младият Йовков е учителствал и е бил директор на основаната по негова инициатива прогимназия. Именно тук в китното село той даскалува до 1909 г., когато бива мобилизиран и участва в Балканската война. И до днес е съхранена създадената прогимназия. Едната стая се използва за временни експозиции, пресъздаващи обстановката от преди стотина години - времето, в което писателят е живял в селото. Другото помещение представя стара учителска стая от началото на миналия век - с ученици от онова време, учебни карти и други учителски пособия. В класната стая всеки може да седне на чин да се потопи в атмосферата на училището и да види единствената снимка на Йовков с ученици. Сред интересните подробности е съхранената малка стаичка в прогимназията, в която Йовков е живял, докато си намери квартира в селото. Стаичката колкото кибритена кутийка впечатлява със спартанското си обзавеждане - легло, малка маса и прозорец, от който се виждат безкрайните добруджански полета. Пред прогимназията е сградата на старата община. Тук има голяма експозиция за Йовков. Табла по стените на една от залите разказват за човека Йовков. В близост е и църквата "Св. Николай", която писателят често описва в разказите си. Именно през петте години учителстване в Красен Йовков създава първата си белетристична творба "Овчарова жалба". И до днес от поколение на поколение се разказват легенди как даскалът - писател вечер сядал на горния етаж на Филиповата кръчма в селото, наблюдавал хората и си записвал нещо в тефтерчето. Сред обикновените добруджанци писателят намирал своите герои.
Филиповата кръчма е също един от обектите в Красен. Тя бе дарена от наследниците на собственика и превърната с усилията на община Генерал Тошево и дарители в един от обектите за туризъм. Днес кръчмата е готова да посреща гости с атмосфера от началото на ХХ век. Община Генерал Тошево е амбицирана да обнови туристическите обекти, свързани с името на писателя, с още един. След 20-годишни усилия добруджанското кметство успя да откупи от наследниците мелницата в село Изворово, в която разигралата се някога трагедия дава основа на писателя да напише "Албена". Днес с помощта на проекти се търсят средства за възстановяването на мелницата в автентичния й вид. За тези, които обичат селския туризъм - недалеч от Красен се намира язовир "Дрян", където може да отседнете в разположените край водоема бунгала и да се насладите на красивата природа, необятната добруджанска шир, да се вслушате в ехото, за да чуете и днес довявана от вятъра песента на колелета на майстора Сали Яшар.

Връчват литературната
награда на Георги Мишев

От 1970 г. е учредена национална литературна награда "Йордан Йовков", която се връчва веднъж на пет години. Тази година точно на 21 ноември литературната общественост ще отбележи 135-ата годишнина от рождението на Певеца на Добруджа и на официална церемония ще бъде връчена десетата по ред награда за литература "Йордан Йовков". Неин носител е сценаристът на "Дами канят" и други емблематични български филми, както и автор на множество книги Георги Мишев. Сред носителите на престижното отличие са акад. Антон Дончев, Емилиян Станев, Дико Фучеджиев, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Иван Сарандев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай