Сливата на остров "Св. Анастасия" разцъфна

Сливата на остров "Св. Анастасия" разцъфна | StandartNews.com

Огромно сливово дърво разцъфна за втори път тази година на остров Света Анастасия. Феноменът се случил преди два дни. Отрупаната с цветове слива представлява истинска атракция за туристите, които не спират да прииждат, въпреки, че сезона вече е на финала си. Ако времето се задържи топло, твърде вероятно е дървото да даде повторно и плод, твърди управителят на острова Павлин Димитров. Той и колегите му са доста изненадани, защото за първи път наблюдават подобно явление.

Интересен факт е, че само ден след сливата, разцъфтяла и екзотичната японска круша. Според народните предания, повторното разцъфтяване на плодно дърво е поличба за люта зима. "Цъфне ли наесен сливата, ще има поне метър сняг", казват старите хора. Това обаче е малко вероятно да се случи в Бургас, където рядко вали сняг. Управителят на острова обаче не е суеверен и не вижда лоша поличба в цъфналите дървета.

"Явлението наистина е доста необичайно, но предвид високите температури през последния месец, може да се предположи, че не е поличба за извънредно студена зима, а просто щедрост на природата. Приемаме го дори за добър знак", казва Павлин Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай