Слънце ще свети и нощем в Балчик

70 лампи грейват налято с европари

Слънце ще свети и нощем в Балчик | StandartNews.com

Варна. Улични лампи, заредени от слънцето, ще огряват от следващото лято цялата крайбрежна алея, която свързва Балчик с Двореца на бившата румънска кралица. Това ще се случи след реализирането на най-новия одобрен проект на  „Черноморски енергиен клъстър” със седалище Варна, съобщи председателят на Управителния съвет инж. Тодор Тонев. Финансирането в размер на близо 200 000 лева е от Глобален  екологичен фонд.

Над 70 светодиодни лампи  ще се захранват от специална зарядна станция с 10 акумулатура. Община Балчик участва в уникалния проект със съфинансиране, защото ще си спести хиляди лева за ток към Енергото. Акумулаторите ще се сменят на 3-4 години, а лампите имат много по-дълъг живот.

Нови стълбове  с поставки за саксии ще сменят досегашните, вдигнати от собствениците на хотели край морето, където през лятото е най-оживеното движение на гости и туристи на града.

Във Варна бяха открити дните на Черноморския енергиен клъстер, който събира фирми и неправителствени сдружения в усилията да печелят и реализират проекти за енергийна ефективност. Гражданските сдружения имат опит в писането на проекти, а търговските дружества да ги осъществяват, посочи инж.Тонев. Интерес за участие и работа с енергийния клъстер има вече от Шабла до Малко Търново. В организацията, учредена миналото лято, е и Асоциацията на черноморските общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай