Складът в Харманли не бил паметник

Складът в Харманли не бил паметник | StandartNews.com

"Разрушената от собственика си сграда в Харманли не е паметник на културата. Сградата не фигурира в списъка със сгради, които са ценности, нито от национално, нито от местно значение." Това е категоричното мнение на Община Харманли по повод изнесени днес документи от заместник-председателят на ОбС и заместник-предс. на Гражданската организация "Заедно за Харманли" Светлана Николова. Тя разпространи днес списък, който е получила официално от МС и в който складът, някога собственост на Тютюнева промишленост фигурира под № 38 като паметник на културата с местно значение от 1977 г.. От общината обаче твърдят, че става въпрос за работен списък.

Като аргумент посочват още: "Агенцията по вписванията отбелязва по партидата на съответния имот, че има статут на недвижима културна ценност. Такова вписване към момента на премахването на сградата от собственика не е направено. Няма такова вписване и когато община Харманли е предписала премахването на сградата като опасна за живота и здравето на жителите на града", обясняват от община Харманли.

Оттам още посочиха като съществен факт, че всички сгради, които са паметник на културата, не дължат местни данъци и такси, а собственикът на събореният склад е изплатил над 35 хил. лева данъци и такси на община Харманли, натрупани за целия период, в който сградата е частна собственост.

Разрушената сграда е опасна за живота и здравето на хората в Харманли. Намира се на оживено място. Дървената й конструкция вече не е била в състояние да понесе дори собствената й тежест. Без да има натрупване на сняг по покрива, без да има земетръс. Това е констатирала експертна комисия към община Харманли. И на базата на тази констатация е взето решението за събарянето на сградата, обясняват още от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай